Ezekkel a szemproblémákkal fordulj szakemberhez

Legfontosabb érzékszervünk a szemünk, mivel a látás szolgáltatja a legtöbb információt a környezetünkről. Szemünk világának megőrzése pedig rajtunk múlik, ezért ha nehezebben fókuszálunk távolra, vagy olvasás közben összefolynak a betűk előttünk az újságban, esetleg egyre jobban irritálja szemünket a fény, akkor érdemes alaposabban utánajárni a problémának.

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen látásproblémákkal és tünetekkel tanácsos mindenképpen szakemberhez fordulni szemünk egészsége és az éleslátás érdekében.

Milyen látási problémák jellemzők napjaink társadalmára?

Életvitelünk sokat változott az elmúlt 20-30 évben, hiszen sokkal több időt töltünk képernyő előtt ülve, mely kimerítő lehet szemünk számára. A hosszú távú irodai munkának és a sok beltérben töltött időnek köszönhetően nagyrészt közelre fókuszálunk, és igen ritkán tekintünk a távolba, ez pedig nem előnyös a szemeinknek, hiszen már fiatalkorban könnyedén kialakulhat a rövidlátás.

Milyen tünetekkel fordulj azonnal szakemberhez?

1. Hunyorgás

Miért hunyorgunk? Mert tudatalatt próbáljuk a szemlencse görbületét megváltoztatni, hogy élesebben lássunk. Ezt általában akkor csinálja az ember, ha nem lát már olyan jól közelre, vagy nehezebben alkalmazkodik a szeme a fényviszony változásokhoz.

2. Nem látod már a táblákat és a feliratokat

Ha elmosódnak, homályossá válnak bizonyos szövegek, amiket korábban ugyanabból a távolságból tökéletesen láttál, akkor az már nem kenhető arra, hogy “csak fáradt vagyok”. Ilyen esetben már rövidlátásról lehet szó, amit könnyedén helyrehoz egy szakember által felírt dioptriás szemüveg.

3. Sokszor jelentkező fejfájás

A fejfájás szintén a rövidlátás egyik tünete lehet, ami legtöbbször a hosszú, képernyő előtt töltött idő miatt alakul ki. Gondoljunk csak bele, hogy egy nap mennyit nézzük az okostelefonunk, tabletünk, számítógépünk vagy tévénk képernyőjét. Ezt összeadva meghökkentő számot kaphatunk. Ne feledjük: ha már kialakult a rövidlátás, akkor bizony gyakran megfájdulhat a fejünk is. Ennek elkerülésére érdemes lehet monitor szemüveg viselésével védekeznünk.

4. Azt érzed, hogy elfárad a szemed

Ennek jele a szemdörzsölés, a sokszori pislogás, a szárazságérzet, a nehezebb koncentráció és fókuszálás a szemekkel. Ilyenkor is érdemes optomerista vagy szemész szakemberhez menni a megoldásért, ahol a vizsgálat után akár egy szemcsepp megvásárlásával is visszaszorítható a szemek szárazsága.

5. “Már nem elég hosszú a kezem…”

Ismerős?

Ahogy szemünk öregszik, egyre nehezebb a közelre fókuszálás, így 40 éves kor felett sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy olvasás közben próbáljuk egyre távolabb és távolabb tartani a könyvet, hogy jól lássuk a betűket. Ha ilyen mozdulaton kapjuk magunkat, akkor bizony eljött az idő: dioptriás szemüvegekre lehet szükségünk, hogy újra letehessük kezünket!

6. Zavar a látásban – egyéb jelek

Látásromlásra utalhat még a korlátozott látótér érzékelése – ez lehet időszakos is (pl. 20 percig tartó) -, a látótér-vesztés, illetve a fokozott érzékenység a fénnyel szemben. Szélsőségesebb esetben tapasztalhatunk szürkületi vakságot (pl. vezetés közben a nehezebb látási viszonyok mellett), de akár színvakságot is észlelhetünk.

Miért nem szabad halogatni a szakember felkeresését?

Tény, hogy a látásromlás a legtöbb esetben nagyon eredményesen kezelhető, javítható egy jól megválasztott dioptriás szemüveggel vagy kontaktlencsével. Ha nem fordulunk az első jellemző tüneteknél optikushoz, akkor látásunk rohamosan romolhat, így a későbbiekben sokkal erősebb szemüvegre lehet szükségünk. Illetve előfordulhat, hogy szemünk már csak drága műtéti kezeléssel hozható helyre vagy csak speciális kezelés segíthet igazán rajta.

Egy látásellenőrzés gyors és fájdalommentes, így nem veszítünk semmit, ha rászánjuk magunkat. Ha nincsenek jellemző tüneteink, akkor is érdemes kétévente elmenni egy teljeskörű látásvizsgálatra a biztonság kedvéért, amelyet optomerista végez.

A fent említett tünetek jelentkezése esetén minél hamarabb keressünk fel szakembert. Akár kontaktlencsék vagy dioptriás szemüvegek jelentik a megoldást problémáinkra, célszerű őket az optikus által előírt módon viselni, hogy később ne legyen még nagyobb a baj. Szerencsére ma már rengeteg szemüvegkeret és szín közül választhatunk, így biztosan megtaláljuk a számunkra tetsző, személyiségünkhöz passzoló darabot.

A kiegyensúlyozott mindennapok alapja az éleslátás, hiszen így tájékozódunk a világban, ezért biztonságunk, egészségünk és a megfelelő életminőségünk megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a látásromlás jellemző tüneteire, és ne habozzunk elmenni látásvizsgálatra.