Fánk és tarkedli, ahogy az édes nagyika készítette!

A nagyitól tanultam, ezt a két bámulatos tésztareceptet! A gyermekeim csillogó szemekkel állnak mellettem, amíg sülnek a fánkok, alig várják, hogy ehessék végre!

Farsangi fánk

Fakanállal tésztát dolgozunk össze fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott lisztből, hat tojássárgájából, hat deka olvasztott, langyos vajból, öt deka porcukorból, négy deci tejből, egy evőkanál rumból, két deka, cukrozott, langyos tejben megkelesztett élesztőből, csipetnyi sóval. A jól kidolgozott tésztát lábas alatt pihentetjük harmincöt-negyven percig, amíg jól megkel. Ekkor lisztes deszkán hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és betakarva ismét kelni hagyjuk, amíg körülbelül még egyszer olyan vastagságúra nő. Ekkor erősen forrásban lévő, de nem füstölgő olajban kisütjük. Amíg egyik oldala megpirul, addig fedő alatt sütjük, utána megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül sütjük tovább, amíg a másik oldaluk is megpirul. Bő olajban sütünk, hogy a fánkok szabadon ússzanak benne és nem teszünk egyszerre sok fánkot az olajba. Amikor mindkét oldaluk megsült, lyukas kanállal kiszedjük, tálra halmozzuk, s porcukorral meghintjük. Ha jó lisztből készítjük, betartjuk a szabályokat és arra is vigyázunk, hogy a tészta készítés, kelesztés közben „meg ne fázzék”, akkor habkönnyű és omlós lesz a fázik. Felmelegített és esetleg kissé hígított barack-, ribizli-vagy málnaízt adunk mellé.

Tarkedli

Jól kidolgozott tésztát készítünk huszonöt-harminc deka lisztből négy tojássárgájával, két deka, langyos tejben oldott élesztővel, két evőkanál cukorral. Kevés sóval és annyi tejjel, hogy a tészta gyenge legyen. A simára kevert tésztába belevegyítjük a négy tojás keményre vert habját is, és ezzel együtt tovább dolgozzuk. Meleg helyen jól megkelesztjük, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és a tarkedlisütőben vagy lábasban forró olajban kisütjük. Gyümölcsízt adunk melléje.