Fenséges lepények – több féle töltelék ötlettel, a mamikám receptje szerint!

A lepényt akármivel megtölthetjük, nálunk az almás a nagy kedvenc, de igazából jöhet bármilyen, csak jó nagy adag legyen! 🙂

Túrós lepény

Tésztát gyúrunk harminc deka lisztből tizenöt deka vajjal, két tojással, egy deci tejfölben elkevert másfél deka élesztővel, csipetnyi sóval és egy kanál cukorral. A tésztát jól kidolgozzuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tepsibe nyomkodjuk, és a széleit kissé felhajtjuk. Tölteléket készítünk háromnegyed liter átpasszírozott tehéntúróból, hat deka vajból, egy-két tojássárgájából, megfelelő mennyiségű cukorból és a tojások habbá vert fehérjéből. Rátesszük a tésztára, a tetejét megkenjük tejföllel, forró sütőben megsütjük.

Sós, kapros tölteléket is készíthetünk hozzá ugyanúgy, mint az előbbit, éppen csakhogy cukor helyett megfelelő mennyiségű sót és apróra vágott kaprot keverünk a túróba. Ugyanebből a tésztából készíthető almás vagy diós lepény – ez esetben a tészta egy részét vékonyabbra nyújtjuk, és a tölteléket lefedjük vele, úgy sütjük meg.

Tejfölös lepény

Tésztát gyúrunk negyed kiló lisztből, tizenkét és fél deka vajból, két tojássárgájából, egy deka tejben oldott élesztőből, kevés sóból és annyi tejből, hogy inkább kemény legyen mint puha. A jól kidolgozott tésztát letakarva meleg helyre tesszük kelni. Behabarunk fél liter édes tejfölt hat tojással, tizenkét deka liszttel, kevés sóval. A megkelt tésztát félujjnyira kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, és a tejfölös habarékkal szép simán megkenjük. A tetejét még meglocsoljuk kis tejjel elhabart tojással. Sütőben háromnegyed óráig sütjük. Négyszegletes darabokra vágva melegen tálaljuk. Cukorral meghintjük vagy porcukrot adunk melléje.