Top 8 omlós nagyiféle kuglóf, amelyre lehetetlen nemet mondani!

Image: 0035188541, License: Rights managed, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Imagefood BM

A nagyiféle (könnyen elkészíthető) kuglófnak nem lehet ellenállni. Ezek közül válassz, hogy omlós, illatos, szemet gyönyörködtető kuglófod legyen. Az elkészítése sem nehéz. A nagyi is így csinálta, érdemes kipróbálni őket!

Kuglóf I.

Habosra kavarunk húsz deka vajat, azután egyenként beleütünk öt egész tojást és minden tojás után hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet. Jól eldolgozzuk, belekeverünk még huszonnyolc deka lisztet, és két deci tejet, öt deka, kevés tejben feloldott élesztőt, öt deka mazsolát, kevés sót, egy-két evőkanál cukrot és fél citrom reszelt héját. Az egészet sima tésztává verjük. A tésztával harmad-résznyire megtöltünk egy kikent, liszttel meghintett formát. Körülbelül egy óráig kelesztjük, és ezalatt a forma három-negyedrésznyire telik a tésztával. Közepes tűznél háromnegyed óráig sütjük. Ha megsült, nyomban kiborítjuk.

Kuglóf II.

Tésztát keverünk addig, amíg a kanálról leválik fél kiló lisztből három tojássárgájával, öt deka vajjal, porcukorral és két deka, cukrozott tejben megkelt élesztővel. Vajjal kikent formában kelesztjük meg a tésztát, amíg a formát megtölti. Utána megsütjük.

Kakaós kuglóf

Mély tálban habosra kavarunk tíz deka vajat vagy margarint két kanál porcukorral, egy egész tojással és egy tojássárgájával. Beleteszünk negyven deka lisztet, egy deka, cukros tejben kelesztett élesztőt és annyi tejet, amennyit a kissé lágy tészta felvesz. Kanállal addig verjük, amíg hólyagos lesz. Akkor a tésztát kettéosztjuk, az egyik felébe két kávéskanálnyi kakaót keverünk. A kuglófformát kikenjük zsemlemorzsával, és a két tálból egyszerre öntjük bele a kakaós és a kakaó nélküli tésztát. Egy órán át kelni hagyjuk, majd lassú tűznél megsütjük. Melegen meghintjük vaníliás cukorral.

Kevert kuglóf

Habosra kavarunk tizennégy deka vajat, abba belehabarunk egyenként hat tojássárgáját és minden sárgájához egy kevés – összesen egy jó evőkanálnyi – cukrot. Egy evőkanálnyi tejben feloldunk egy deka élesztőt, beletesszük a tojásos vajba, és hozzáadunk huszonnyolc deka lisztet – részletekben, lassan, folyton kevergetve. Tovább keverjük óvatosan, amíg hólyagokat vet. A kuglóf-formát kikenjük vajjal, meghintjük őrölt mandulával és morzsával, s a tésztát lassú tűznél megsütjük.

Tejes kuglóf

Nyolc deka vajat és öt deka cukrot habosra kavarunk. Beleütünk egyenként három tojássárgáját, beleteszünk csipetnyi sót, és kevés tejben feloldott egy deka élesztőt, harminc deka lisztet, pár szem mazsolát és két deci tejet. A tésztát jól kidolgozzuk, és a kikent, meghintett formát félig töltjük vele. Megkelesztjük, és utána megsütjük.

Csokoládés kuglóf

Bármilyen kuglófrecept szerint készült tésztát használhatunk hozzá, azt lisztes deszkára tesszük, és ujjnyi vastagra é$ kockaalakra kinyújtjuk, ízlés szerinti mennyiségű reszelt csokoládét hintünk rá, és hengeralakúra összesodorjuk. A szélét és a két végét összenyomkodjuk, hogy a csokoládé ki ne hulljon belőle. A tésztát koszorúalakúra formáljuk, majd vajjal bekent és liszttel meghintett formába helyezzük. Kelni tesszük. Ha megkelt villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a felső lapja le ne váljék, illetve fel ne hólyagozzék, és meleg sütőben mintegy háromnegyed óráig sütjük. Utána szitára borítjuk.

Születésnapi kuglóf kétféleképpen

I. Harmincöt deka liszthez nyolc tojást és ötnek a fehérjét, huszonnyolc deka vajat használunk. A vajat habosra keverjük, azután egyenként belevegyítjük a nyolc tojást, fehérjéstől-sárgástól, hozzákavarunk hét deka porcukrot, egy csipet törött szerecsendiót, párt evőkanál tejszínt, amelyben másfél deka élesztőt oldottunk fel, késhegynyi sót, a lisztet, öt deka darált mandulát vagy mogyorót, reszelt citromhéjat és végül öt tojás keményre vert fehérjét. Az anyaggal félig töltjük a vajjal kikent, liszttel meghintett kuglófformát, meleg helyre kelni tesszük, lassan megsütjük és nyomban deszkára borítjuk.

II. Tésztát gyúrunk fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott finom lisztből, tizenkét és fél deka összemorzsolt vajból, két egész tojásból és hatnak a sárgájából, két deci tejszínből, egy kávéskanál sóból, két evőkanál cukorból, egy narancs lereszelt héjából és két és fél deka élesztőből. A tésztát fakanállal jól kidolgozzuk, amíg hólyagos lesz. A kidolgozás közben belevegyítünk még tizenöt deka mazsolát és hat evőkanál bort. Vajjal kikent, liszttel meghintett formába öntjük, a formát csak félig töltve. Meleg helyen megkelesztjük, és egyenletes tűz mellett egy órán át sütjük.