Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak az őzek párzása miatt

Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub arra figyelmezteti az autósokat, hogy a következő 30 nap során a szokásosnál is körültekintőbben vezessenek az őzek párzása miatt – írja az origo.hu.

A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, emiatt ebben az időszakban az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint máskor, ráadásul nappal is igen aktívak, így megnő az esélye annak, hogy kiugranak az autók elé.

Ha egy őz keresztezi az utat, valószínűsíthető, hogy követi egy másik, így lassítsunk és dudáljunk! Ha kiugrik egy őz az autónk elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés (ezért figyeljünk oda a követési távolságra is!) A volánt semmi esetre se rántsuk el, ne próbáljuk meg kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet!

Ha az ütközés mégis bekövetkezik,

mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget, ugyanis a vad és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít.

A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja a további ügyintézésnek. Emellett értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet is, de erről a rendőrség gondoskodik.

Az őzek egyedszámát hazánkban 380 ezerre becsülik, Magyarország minden területén jelen vannak. A 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból több, mint 4700 őz volt, és a balesetek túlnyomó többsége a párzási időszakban történt.