Finnországban a munkahelyeken nappali alvást vezettek be, az átaludt időt pedig kifizetik! És ez nem vicc!

Helsinkiben egy új divat ütötte fel a fejét: aludni munkaidő alatt – fizetésért! A finn szakszervezetek ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a cégeknél, ahol a munkanap közepén a nappali alvás engedélyezett a munkavállalók részére, ez a szokatlan tevékenység nemcsak a munkavállalók termelékenységére van jótékony hatással, hanem (ami egyébként teljesen logikus) az adott vállalat pénzügyi helyzetére is.

Az „yle.fi” beszámolója szerint egyes cégeknél még olyan szakembert is bérelnek, aki a vállalati pihenőt szervezi, segít kikapcsolódni és a meditációra hangolódni.

„Nehéz ellazítani magunkat, de az edző irányításával ez sokkal könnyebbé vált akár még a nap közepén is. Az oktató ezért megéri a pénzét, mert segít a tökéletes mentális szünet kialakításában a fél órás pihenéshez” – idézi RIA Novosztyi orosz hírügynökség Tiinu Vainio-t a Sofia Future Farm munkatársát. Ez egy olyan cég, ami ezeket a „foglalkozásokat” szervezi.

A finn főváros szakszervezetei erre a következtetésre (tudniillik a nappali alvás hasznosságára, mely 30 és 60 perc között változik a vállalattól és a vezetés utasításától függően) a különböző vállalatok alkalmazottainak közvélemény-kutatásai után jöttek rá. A megkérdezettek beszéltek a munkahelyi fáradtságról, a fizikai kényelmetlenségről (hát- és ízületi fájdalmak a sok ülőmunka miatt), valamint arról a vágyukról, hogy a lehető leghamarabb elhagyják a munkahelyet a nap végén.

Számos finn állami média már bemutatta a saját lehetőségein keresztül a finn főváros ezen új, és kétségkívül egyedi kezdeményezését. Az újságírók nem zárják ki, hogy a közeljövőben a munkahelyi alvás szokása (emlékezzünk rá, hogy a munkahelyen az alvással töltött időt is fizetik, mintha az ember dolgozna) más városokra is átterjedhet.

Azonban az már most világos, hogy az álom, amelyet sokak szemében a lustálkodás fogalmával kapcsolódik össze, közvetlenül felelős a vállalati alkalmazottak termelékenységéért, valamint ezen cégek sikerességéért, és versenyképességéért.