Friss, ropogós bögrés kenyér házilag – Lehet, hogy a család új kedvence lesz!

Ezekben a hetekben sokan az átlagnál lényegesen többet vannak otthon, így olyan dolgokra is van időnk, amikre máskor nem igazán. Használjuk ki, és süssünk kenyeret!

Hozzávalók:

4 bögre liszt (2.5 deciliteres bögrét használjunk),
2 teáskanál só,
1 teáskanál porélesztő,
2 bögre víz.

Így készítsd:

Érdemes este összeállítani a tésztát, mert 12 órán keresztül pihentetni kell. A lisztet, a porélesztőt és a sót összekeverjük, és a végén hozzáadjuk a vizet. Ha kicsit ragadós a tészta, akkor jó. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 12 óráig pihenni hagyjuk.

Lisztezett deszkára borítjuk, a kezünket is belisztezzük, a tésztát hajtogatjuk, és pihentetjük, amíg a sütő felmelegszik. A sütéshez olyan edényt válasszunk, aminek van teteje. Ha ilyenünk nincs, megformázzuk és sütőpapírral bélelt tepsin sütjük. A tál alját kevés vajjal kenjük ki, és tegyük bele a tésztát (vagy sütőpapírral béleljük ki). 250 fokon fedő alatt háromnegyed óráig süssük.

Ha a sütési idő letelte után nem találjuk elég puhának, a fedőt levéve süssük még további 5-10 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e! Aki szeretné, használhat a sütéshez magokat, vagy gazdagíthatja a tésztát olivával is.

Jó étvágyat!