Ha ezt az elváltozást észleled a körmödön, azonnal fordulj orvoshoz!

Elég egyetlen pillantást vetni a körmére, és máris jó néhány betegség diagnosztizálható, közöttük meglehetősen súlyosak is. Vegyük sorra, alakjuk, szögletességük, hosszúságuk, domborúságuk, az esetleg rajtuk lévő barázdák és színük mind-mind fontos adatokat árulnak el tulajdonosukról.

Hosszanti barázdák
Folyadékhiányra vagy valamilyen krónikus gyulladásra utalhatnak.

Vízszintes barázdák
Cinkhiányra, gyomor- vagy bélbetegségre utaló jel. Előfordul a máj vagy a vese károsodása esetén is. A körömágy betegsége is szóba jöhet.

Horpadások:
Az egészséges körmök sima felületűek, ha mégsem akkor valamilyen gyulladásos betegség tünete lehet. Léteznek az úgynevezett Beau-vonalak, amelyek a köröm teljes szélességében megjelenő horpadások. Ha valaki nagyon beteg vagy erős stressz éri, megáll a köröm növekedése, majd mikor újra elkezd nőni, az új réteg beljebb fordul, ettől mélyedés alakul ki a körmön.

Berepedő köröm:
Ásványianyag- és vitaminhiányra utal. Lehet a csökkent pajzsmirigyműködés jele is. Szedjen cinket, kalciumot, vasat.

Hámló körmök:
A körömlemez több keratin rétegből áll, amelyek ideális esetben zárt egységet alkotnak. A hideg vagy száraz levegő hatására azonban könnyen elválhatnak ezek a rétegek egymástól. Ezt úgy védhetjük ki,Több növényi olajat fogyasztunk és kívülről is ápoljuk a körmünk.

Barnás-feketés elszíneződés:
Lehet bevérzés következménye. Ám ha a folt nem nő le a körömmel együtt, alakja és színe változik, melanómára utaló jel. Azonnal forduljon bőrgyógyászhoz!

Törékeny körmök:
Töréshez a körömlemezek kiszáradása vezet. A köröm száradását okozhatja a pajzsmirigy probléma, vagy a vasban, esetleg biotinban szegény táplálkozás.

Fehér foltok:
Utalhat kalciumhiányra,cink hiányra vagy valamilyen bőrbetegségre is, mint a pikkelysömör vagy ekcéma., de többnyire a manikűrözés közben történő apróbb sérülések következtében alakulnak ki.

A legtöbb esetben valamilyen gyulladás vagy gombás fertőzés okozza a problémát, azonban, nem árt mindenképp orvoshoz fordulni.

Forrás: vilagom.hu