Passzold a presszót! – Mi olyan különleges a specialty kávéban?

speciality kávé

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb gasztronómiai fellángolása egyértelműen a specialty kávé volt. Úgy tűnik, hogy a lufi – legnagyobb örömünkre – a mai napig nem akar kipukkanni. Magyarország bekerült a világ legnagyobb kávé fanatikusaiként számontartott országai közé, ami többek között annak köszönhető, hogy az utóbbi nagyjából tíz év alatt több mint 50 kávépörkölő üzem jött létre hazánkban, ezzel is hozzájárulva a magas minőségű kávé terjesztéséhez.

A szinte megszámlálhatatlan specialty kávézóval büszkélkedő Budapest azóta is szörfözik a kávé újhullámon, de lassan a vidék is felzárkózik: Szombathelytől Debrecenig minden nagyobb városban van legalább egy-két újhullámos kávézó és az olyan népszerű környékekre is beszivárogtak már, mint a Dunakanyar vagy a Balaton-felvidék.

Specialty és újhullámos – Mi a különbség?

A speciality kávét gyakran azonosítják az újhullámos kávéval, ami jó minőségű, többnyire világos pörkölésű kávészemekből, profi eszközökön, baristák keze által készül. Pedig a képlet korántsem ilyen egyszerű. Az SCAA (Specialty Coffee Association of America) minőségi ellenőrzés alá veti a kávékat, amelyeknek a 100 pontból 80-at teljesíteniük kell, hogy megszerezzék a specialty tanúsítványt.

Ez a minőségellenőrzés számos más tényező mellett azt is figyelembe veszi, hogy a kávét fenntartható módon termesztik-e, hogy a munkaerőt megfelelő módon alkalmazzák-e (magyarán: nincs-e kizsákmányolás) és az is egy fontos tényező, hogy a kávé útja végig követhető legyen a kávécserjétől a kávéscsészéig.

Mit tudhat egy barista, amit én nem?!

Mint minden trendnek, az újhullámos kávénak is van ellentábora, akik gyakran azzal érvelnek, hogy a specialty kávé savanyú. Ennek a sokak által tapasztalt jelenségnek az lehet az oka, hogy még nem kóstoltak olyan kávét, amelyet képzett barista készített. Ezek a profi kávékészítő mesterek folyamatosan állítgatják az őrlőt és a kávégépet, és grammra pontosan követik a recepteket. Persze a világos pörkölésű kávék gyakran hordoznak citrusos, savas ízjegyeket, azonban egy profi keze alatt ezekből a kávészemekből sem készülhet kellemetlenül savanyú ital.

Ugyanez érvényes a keserű ízre, amit annyira megszoktunk, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni: a kávé már csak ilyen. Ebben az esetben érdemes vetni egy pillantást a sötétebb pörkölésű, gyakran „olaszos” jelzővel illetett kávékra. Ezeknél a változatoknál jellemzően felbukkanó ízjegyek az étcsokoládé és a mogyoró, azonban ezek jól elkészítve tökéletes harmóniát teremtenek. Azonban a mindenki által ismert, szinte csak édesítve és tejjel fogyasztható keserű kávéért a túl sötétre pörkölt, már-már porhanyósra égetett kávébabok vagy a nem megfelelő elkészítés lehet a felelős.

A különleges koffein löket, amitől te leszel a munka szuperhőse

Aki egyszer rákap a specialty kávé ízére és meglátja az italban rejlő megannyi lehetőséget, annak egészen biztosan fontossá válik, hogy az otthonában és a munkahelyén is – ha nem is specialty, de – jó minőségű kávét fogyasszon. Szerencsére már készülnek profi (vagy félprofi) kávégépek otthoni használatra is és a kávégép bérlés is több lehetőséget tartogat a csak a kávéházak számára elérhető ipari kávégép kölcsönzésnél.

A profi kávéfőző bérlés már irodák számára is elérhető, így végre a munkahelyünkön is minőségi kávét ihatunk. Egy profi irodai kávégép segítségével mindössze egy gombnyomással olyan kávét készíthetsz magadnak, amitől te leszel a munka szuperhőse.