Hihetetlen milyen jó hatása van a kurkumának! Nem csak fűszer!

A kurkuma csodás egészségügyi hatását ma már a nyugati civilizációk is elismerik. Ez a különleges, elsősorban fűszernövény a távol-keletről származik. Ázsiában már több mint 4500 éve ízesítik kurkumával az ottélők ételeiket. Ez az aranysárga színű természetes gyökérörlemény nemcsak az étkeket teszi különlegessé, de fantasztikusan egészséges is. Elsősorban a cukorbetegségben, szív- és keringési betegségekben, ízületi gyulladásban, pikkelysömörben, Alzheimer-kórban küzdőknek ajánlott a fogyasztása, de ha meg szeretnénk előzni a rákot, akkor is bízhatunk a kurkuma erejében.

Hagyományosan a kurkumát allergiás reakciók, megfázás, emésztési problémák, bőrbetegségek és epekő esetén alkalmazták a távol-keleti emberek.

Az igazi gyógyösszetevő a kurkumában lévő kurkumin. És nem tévesztendő össze a curry-vel, ami tulajdonképpen egy kurkumát is tartalmazó fűszerkeverék, de a hatása egyáltalán nem olyan, mint a tiszta kurkumáé.

Kutatásokkal igazolták, hogy a kurkumin nevű hatóanyag csökkenti a szívroham kockázatát, az allergiás rohamok, ízületi fájdalmak intenzitását, szabályozza a vércukorszintet, javítja az agyi érelmeszesedést, ezáltal megakadályozva az Alzheimer-kórt, és még a depresszió elleni küzdelemben is segít. Ezek mellett azt is kimutatták, hogy a kurkuma legkevesebb 10 antioxidánsnak, 20 antibiotikumnak, 12 gyulladáscsökkentőnek, 14 rákmegelőzőnek és 12 tumorellenesnek megfelelő bioaktív hatóanyagot tartalmaz. Emellett erős antibakteriális, vírusellenes hatással is rendelkezik.

Azt is megfigyelték, hogy az idős indiai embereknél nagyon ritkán fordul elő Alzheimer-kór, és ha fel is üti a fejét ez a betegség, akkor az leginkább azokat érinti, akik nem használják fűszerként a kurkumát. A kurkumában megközelítőleg 200 különböző hatóanyag van, ami nagyon hasznos és hatékony Alzheimer-kór elleni küzdelemben. De egyéb, az agyat érintő degeneratív betegségek ellen is jó a kurkuma, például a Parkinson-kór megelőzésében, kezelésében is kiváló.

Ízületi gyulladások

Az ízületeket érintő gyulladások egyre több ember életét keserítik meg. Statisztikai adatok szerint csak az Egyesült Államokban évi 650 millió dollár közpénzt emészt fel a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők kezelése. Egy, a betegséggel foglalkozó alapítvány szerint érdemes kurkuma tablettákat szedni a betegeknek, elég napi 3 gramm mennyiség a porból.

Depresszió

A kurkumának csodás antidepresszáns hatása van, és bizonyítottan sokkal jobb, mint a Prozac. Csökkenti a korizol nevű stresszhormont, és megemeli a szerotonin szintet, amely a boldogságérzetért felelős.

Forrás: filantropikum.com