Hagyja, hogy a nappali belső tere izgalmasan vibráljon!

A nappaliban töltjük a legtöbb időnket. Ebben a helyiségben gyűlik össze a család és ünnepelünk a barátainkkal, ezért nagyon lényeges, hogy a lakásnak ez a pontja ízléses, kényelmes, színes, kellemes és komfortos legyen. Amikor bútorokat, kiegészítőket és dekorációkat vásárolunk a nappaliba, akkor több szempontot is figyelembe kell vennünk.

Nagyon lényeges, hogy fókuszpontot, vagy fókuszpontokat hozzunk létre a nappaliban, azaz oda irányítsuk a vendégek figyelmét, amit szeretnénk az adott helyiségben, ez esetben, a nappaliban kihangsúlyozni. Ha a fali dekorációkat tartjuk szépnek, akkor irányítsuk oda a figyelmet, ha egy szépen megmunkált komódra akarjuk a figyelmet irányítani, akkor a komódon kívül más figyelemfelkeltő bútor és dekoráció ne legyen ebben a helyiségben, hiszen a fókuszpont, vagy fókuszpontok kialakításának csakis így van értelme.

Lényeges, hogy a nappaliban kényelmesek legyenek a bútorok, akár egy fotelről, akár egy kanapéról is van szó. A bútorokat helyezzük el szellősen, hogy lehetővé tegyék a könnyed közlekedést, de semmiképpen se toljuk azokat teljesen a falig, hiszen lényeges, hogy a nappaliban egy intim környezetet alakítsunk ki, mivel a lakásunkban ez az a hely, ahol fontos családi és baráti beszélgetések zajlanak.

Mitől lesz kellemes és kényelmes egy nappali?

A megfelelő színek kiválasztásától

A megfelelő színek kiválasztása kulcsfontosságú, hiszen a színeknek rendkívül nagy hatásuk van a hangulatunkra. A nappali vibráló színei ránk, emberekre is hatással vannak. A színek összhangja is lényeges, hiszen a színek mintegy vezetik a szemet és akár ily módon is létrehozhatunk a lakásban fókuszpontokat. A színek harmóniájára is törekedjünk, amikor komódot, függönyt, szőnyeget, vagy kanapét választunk.

A nappaliba illő világítástól

A nappaliban tartózkodunk a legtöbbet. Ebben a helyiségben beszélgetünk, tévézünk, olvasunk, pihenünk, relaxálunk, ezért nem elegendő csak egyetlen fényforrásról gondoskodnunk, lényeges, hogy a nappaliban legyenek olvasó, fali és állólámpák, hogy ezek segítségével is hangulatot teremtsünk.

A szőnyeg méretétől

A szőnyeg méretére is különös figyelmet kell fordítanunk. Amennyiben minden bútort a szőnyegre zsúfolunk és voltaképpen a szőnyegből szinte semmi sem látszik, akkor bizony nem jól választottunk. Alapszabály, hogy minden bútor kényelmesen elférjen a szőnyegen és még így maradjon elegendő hely.

A bútorok kiválasztása a nappaliba

A kanapé

A nappaliba nem szoktunk sok bútort összezsúfolni, csupán úgynevezett alapbútorokkal rendezzük be a lakásunknak ezt a helyiségét. A kanapé is ilyen alapbútornak számít, melynek kiválasztása bizony sok esetben okozhat gondot.

Először is el kell döntenünk, hogy milyen színű kanapé kerül a nappaliba. Ennek meghatározásában a padló és a szőnyeg színe is segíthet. Amennyiben a padló sötétebb színű, úgy egy világosabb kanapé illik jobban az adott térbe. A stílusunk is meghatározhatja a szín kiválasztását. Egy minimalista stílusú lakásba a bézs, pasztellszínek illenek elsősorban, míg a modern lakásban helye van a fekete vagy az extrémebb színű kanapénak is.

A kanapé kiválasztásánál a saját és a lakásunk stílusát is figyelembe kell vennünk, de az is fontos szempont, hogy vannak –e kisgyerekek a családban, illetve a kis kedvencünkre is gondolnunk kell, amikor a kanapé színét próbáljuk kiválasztani.

A kanapé mérete is kulcsfontosságú, illetve a nappali alapterülete is meghatározhatja, hogy milyen méretű kanapé mellett döntünk. Amennyiben kisebb lakásban élünk és a nappali is kisebb, vagy egy garzonlakásba keresünk egy kényelmes ülőalkalmatosságot, akkor a kompakt méretű kanapék jó választásnak bizonyulnak.

Nagyon közkedveltek a kinyitható kanapék, hiszen ezek a kanapék több funkciót is betöltenek. Ma már ágyneműtartós kanapét is vásárolhatunk, amely nem csak az ágyneműt rejti el, hanem sok más holmit és akár az éppen nem használt ruháinkat is.

A komód

A komódok nem csak dekorációs elemként szolgálnak a nappaliban, hanem funkciót is betöltenek, hiszen sok dolgot tárolhatunk azokban, viszont a komódra nagyon szép, figyelemfelkeltő dekorációs elemeket is helyezhetünk.

Amikor komódot választunk, dönthetünk a fiókos, a kombinált vagy az ajtós komód mellett is. A fiókos komód nem csak praktikus, hanem nagyon esztétikus megjelenésű is. A fiókos komód kapható tömörfa változatban és fehér színben is.

A kombinált komód nagyszerű szekrényhelyettesítő, hiszen polcokkal és fiókokkal is rendelkezik. Választhatunk tömörfából készült, vagy modern stílusú, laminált komódot is.

Az ajtós komódok nem csak a nappaliban, hanem a gyerekszobában vagy az étkezőben is helyet kaphatnak. Sokan kedvelik, mivel több színben is kapható, illetve sokféle enteriőrbe is beilleszthető, hiszen találhatunk a kínálatban antik, modern és romantikus darabokat is. Ezeket a bútorokat akár online bútor áruházban is megvásárolhatjuk.