Még mindig keresik: Mutatjuk, merre jár most a meglépett medve

Csongrád közelében felfüggesztették a hajtóvadászatot azután a mackó után, amelyet az elmúlt napokban még közép-Magyarországon láttak.

A medvét szerda hajnalban itt szerették volna altatólövedékkel befogni, de a maci kicselezte a hatóságokat, és egészen a dél alföldig jutott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a medve azonos-e a korábban Heves és Nógrád megyében látott állattal.

Az alföldi kisvárosban, Abonyban sokan hallottak a maci látogatásáról, volt, aki el sem hitte a történetet!

„Kiváncsiak lennénk rá azért, hogy milyen mégis közelebbről egy medve.” – Nyilatkozta az egyik helybéli.

A medve azonban hamarosan továbbállt abonyból és látogatást tett a szomszédos kocséron, ahol egy tehenészettel szemben le is táborozott. A település polgármestere szerint a 3 év körüli hím mackó felbukkanása inkább hatalmas meglepetést, mint riadalmat okozott Kocséron.

„Először is össze kellett szednem a közhasznú dolgozókat, mert ezen a területen dolgoztak. Árkot vágtak, és gyorsan össze kellett szednünk őket, átcsoportosítani, nehogy véletlenül valami baj történjen”

– mondta Bodnár András polgármester.

A medvét ezután szerda hajnalban megpróbálták befogni, de a maci kicselezte a hatóságokat és megszökött abból az erdőből, ahol valószínűleg az előző éjszakát töltötte.

Csukás István, a Kocséri vadásztársaság hivatásos vadásza a következőt mondta a hajtóvadászatról:

„Őriztük az erdőt, polgárőrökkel, vadászokkal, rendőrökkel egész éjszaka, azt gondoltuk, a medve bent van még. Napközben látták kiugrani, egy autó majdnem elgázolta két óra felé. Sajnos nem vettük észre, hogy kicsúszott egy dűlőn, ezért jött reggel rendőrségi helikopter és további segítség is, de akkor már nem volt bent a medve az erdőben.”

A medve után szerdán hajtóvadászatot indítottak a nemzeti parkok munkatársai a polgárőrök és a rendőrök segítségével. Az állatot először Tiszaalpáron látták, majd csongrád környékén, itt azonban újra nyomát vesztették.

Azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy ez a medve azonos-e azzal, vagy azokkal az állatokkal, amely(ek) korábban Nógrád és Heves megyek több településén is felbukkant(ak), nem kis pánikot okozva. Ha a medvét sikerül elfogni, akkor a nemzeti parkok munkatársai egy jeladóval szerelik fel, majd szabadon engedik egy számára megfelelő, településektől távoli nemzeti parki élőhelyen.

Szakértők szerint a medvétől nem kell megijedni,

de ha valaki mégis megijed, a lehető legrosszabb amit tehet, ha menekülőre fogja. A hozzáértők szerint a legjobb megoldás ilyenkor az, ha az állatot megpróbáljuk elijeszteni, például úgy, hogy kezeinket az égbe emeljük, ezzel nagyobbnak látszódva, illetve hangos tapsolással zajt csapva is jó eséllyel el tudjuk ijeszteni a medvét.