Házi kenőmájas és az ellenállhatatlan májpástétom receptje!

A házi kenőmájas, ami fel van füstölve össze sem hasonlítható a bolti májkrémekkel! Ha egyszer megkóstolod, többé hozzá sem nyúlsz a bolti májkrémekhez!

Hideg májas I.

A disznómájat nyersen ledaráljuk. Hozzáadunk egy fej reszelt vöröshagymát, és tizenöt deka nyers, sovány combhúst. Megabálunk egy kiló szalonnát, amikor kihűlt, kockára vágjuk, és a húshoz s a májhoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük. Friss marhabélbe töltjük, lazán, mert főzés közben megduzzad. Egy órán át, lassan főzzük. Villával többször óvatosan megszurkáljuk, vigyázva, hogy ki ne szakadjon. Egy óra után kivesszük, hideg vízbe mártjuk, azután két deszka közé téve préseljük. Fogyaszthatjuk frissen is, gyengén megfüstölve sokáig eláll.

Hideg májas II.

Egy kiló máj, egy kiló bőr nélküli zsírszalonna, két kiló zsíros sertéshús kell hozzá. A húst és a szalonnát keskeny csíkokra vágva lábasban félpuhára főzzük, először a húst tegyük oda, majd később a szalonnát. Ha már félpuhára főttek, akkor kivesszük a lábasból, beletesszük a lébe a csíkokra vágott májat. Amikor a máj külseje megszürkül, azonnal kiszedjük a vízből, ha tovább hagyjuk, megkeményedik. A megfőzött hozzávalót melegen átdaráljuk, sót, törött borsot, szegfűborsot, és pástétomfűszert (lásd. lentebb) és egy fej párolt vöröshagymát adunk hozzá. Az egészet együtt még egyszer átdaráljuk, hurkába töltjük és felfüstöljük.

Kenőmájas

Két és egynegyed kiló disznómájat vastag szeletekre vágunk, és kályha szélén lassan megfőzzük. Kiszedjük a vízből, és többször átdaráljuk a húsőrlőn két és fél kiló szalonnával. Hozzáteszünk tizenkét deka sót, négy deka törött borsot, két deka szegfűborsot, öt deka finomra vöröshagymát. Az egészet együtt még egyszer átdaráljuk és vastag sertés- vagy marhabélbe töltjük. A kályha szélén nagyon lassú tűzön, egy-másfél órán át fűzzük, utána hideg vízben megdermesztjük, és amikor megszáradt, hideg füstön megfüstöljük.

Hideg kenőmájas

A sertésmájat nyersen háromszor ledaráljuk, majd szitán áttörjük. Egy kiló főtt hideg szalonnát egészen apró kockákra vágunk, három hagymát megreszelünk, és megfonnyasztjuk két evőkanál zsírban. Három egész tojást nagyon jól felverünk. Ezután összekeverjük a májat, a szalonnakockákat, a hagymát, a tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, néhány szem szegfűborsot és egy késhegynyi pirospaprikát is adunk hozzá, és zsíros abáló lével kissé felhígítjuk. Lazán a bélbe töltjük, mindkét végét jól lekötjük, és lassan fővel vízbe tesszük. Egy órát tartjuk a kályha szélén, hogy a víz csak lassan forrjon. Ha levegő szorult bele, szúrjuk meg tűvel. Amikor a szurkálásnál már nem buggyan ki véres lé, akkor kész a májas.

Főtt kenőmájas

A disznómájat ujjnyi széles szeletekre vágjuk, s kevés vízzel megpároljuk. Utána kétszer átdaráljuk sóval, törött borssal, szegfűborssal, egy fej apróra vágott, zsírban pácol hagymával és egy kiló kockára vágott szalonnával. Vastag marha- vagy sertésbélbe töltjük s egy órán át lassan fővel vízben főzzük. Utána hideg vízbe tesszük, amíg megdermed.

Májpástétom

Negyed kiló sertésmájat, negyed kiló tokaszalonnát, negyed kiló haspecsenyét együtt, kevés vízben puhára főzünk. Utána ledaráljuk, hozzáteszünk egy áztatott zsemlét, két keményre főtt apróra vágott tojást, fél citrom levét, borsot, sót, kevés zsírban fonnyasztott vöröshagymát, pástétomfűszert és a léről leszedett zsírt. Jól összekeverjük és formába tesszük, hideg helyre rakjuk, hogy megfagyjon. Mielőtt tálaláskor kiborítanánk, mártsuk a formát egy pillanatra meleg vízbe.

Pástétomfűszer

Az alább felsorolt, szárított fűszerféléket finomra törjük és őröljük, majd mindegyikből veszünk egy-egy kávéskanállal : fekete bors, szegfűbors, babérlevél, szárított citromhéj, szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, tárkony, majoránna s végül egy mokkáskanálnyi pirospaprika. A fűszereket jól összekeverjük és átszitáljuk, a keveréket légmentesen záródó üvegben tároljuk. A szerecsendiót helyettesíthetjük szegfűborssal vagy feketeborssal.