Véres hurka, sváb hurka és májas hurka készítése házilag!

Aki egyszer megkóstolja a házi hurkát, többet nem tud lemondani az ízéről! Májas, vagy véres, mindegy az, csak házi legyen!

Finom véres hurka

Egy fej vöröshagymát vágjunk apróra, és egy kanál zsíron fonnyasszuk meg. Két kiló disznóvért keverjünk össze két kockára vágott zsemlével, vagy néhány kanál főtt rizzsel, tegyünk bele borsot, majoránnát, csombort, fél kiló kockára vágott szalonnát és a hagymát, sózzuk meg óvatosan. Keverjük jól össze, és töltsük tiszta vastagbélbe. Addig főzzük, amíg a beleszúrt tű nyomán már nem jön ki belőle véres víz. Szaporíthatjuk az abáló léről leszedett zsírral is. Ha felfüstöltjük, ne tegyünk bele zsemlét.

Véres hurka

Három rész friss átszűrt vért, fél rész tejet és fél rész abáló levet összekeverünk, beleteszünk kevés apróra vágott, zsírban pirított vöröshagymát, fél rész kis kockára vágott szalonnát és ugyanannyi apróra vágott, főtt sertéshúst (tehát összesen öt résszel számolunk). A töltelékbe teszünk még két darab tejbeáztatott, átpasszírozott zsemlét is. Borsot, majoránnát és sót vegyítünk hozzá, megtöltjük a beleket, és nagyon lassan megfőzzük.

Sváb hurka

Egy kiló zsíros sertéshúst daráljunk meg, tegyük hozzá a sertés puhára főzött és megvagdalt veséjét, nyelvét és kevés szalonnát. Daráljunk meg nyersen egy negyed kiló májat, tegyük hozzá a masszához, ízesítsük sóval, borssal, szegfűszeggel, majoránnával, és tegyünk bele az abáló lébél is. Hurkabélbe töltjük. Lassú forrással főzzük s amikor (eljön a víz tetejére, kivesszük és hideg vízbe tesszük. Füstölve is nagyon finom.

Májas hurka

A főtt disznómájat megdaráljuk, megmérjük, összevágjuk feleannyi apróra vágott tokaszalonnával, ugyanannyi megdarált hússal és három-négy tejbeáztatott, átpasszírozott zsemlével, sóval, borssal és kevés abálólével. Hurkabélbe töltjük, és kifőzzük. A zsemle helyett rizst is tehetünk bele. Fűszerezhetjük majoránnával.