Házi vaj készítése – pár egyszerű szabály és már élvezhetjük is a házi készítésű vaj ízét

A házilag készült vaj nem csak ízében, hanem természeten összetevőiben is eltér attól vajtól, amit a boltban vásárolhatunk meg. Az üzletben kapható vaj nagy mennyiségben tartalmazhat növényi eredetű transzzsírokat, és mostanában sajnos bevett szokás a tejtermékeket pálmaolajjal felhígítani.

Az igaz vaj tejszínből készül, mely a házi tej tetején található, és amit nagy igyekezettel fölöznek le, majd vernek fel kézzel, illetve mixer segítségével. Nekünk, városlakóknak egy lehetőségünk van, kimenni a piacra és ott megvenni az alapanyagot, a zsíros tejszínt. Ezután már csak néhány lépés, pár egyszerű szabály és már élvezhetjük is a házi készítésű vaj ízét.

Egyszerű és olcsó! (kattints ide) mutatunk egy egyszerű és elronthatatlan receptet! Miért nem ismertem hamarabb ezt a receptet?

Hozzávalók

  • 1l tejszín

Elkészítése

  • Vegyünk egy mély edényt vagy tálat, melybe öntsük bele a 35%-os zsírtartalmú tejszínt.
  • Kezdjük el felverni a mixerrel, eleinte a legkisebb fokozaton. Amikor a tejszín kezd sűrűsödni, állítsuk a mixert magasabb sebességi fokozatba és folytassuk a felverést egészen addig, míg a meg nem jelenik benne egy tiszta folyadék, ez az író.
  • Amikor az író teljesen elválik a vajtól, tegyük az egész masszát egy szűrőbe és öblítsük le hideg vízzel.
  • Az elkészült vajhoz adhatunk sót, cukrot, fűszereket, vagy akár mézet is. A masszából formázhatunk gombócokat, vagy hagyományos téglatesteket és tárolhatjuk a hűtőben, de akár a mélyhűtőben is.

1 liter jó minőségű alapanyagból körülbelül 70 dekagramm vaj készül. Könnyedén kiszámolható, hogy mennyivel olcsóbb ez a módszer, mint a vajat a boltban megvásárolni. Úgy gondoljuk, ez a recept minden háziasszonynak tetszeni fog, ezért osszad meg te is barátaiddal, ismerőseiddel.