Hecsedli (csipkebogyó) lekvárt főztem

Nem sok de saját termés és készítés. Gyerekkoromban nagyon sokat ettem mamánál. Főleg palacsintában. Sajnos a bolti nagyon messze van a házitól.

Elkészítés

A csipkebogyót meg kell pucolni, majd feltenni főni annyi vízzel hogy jó 2-3 ujjnyival ellepje, kb 1-1,5 órát főzzük, miután jó puha átpasszirozzuk nagyon sűrű szitán 2-szer. Amennyi levet kapunk annak fele cukrot adunk hozzá, pl 1 liter lé fél kg cukor. Még forraljuk egy keveset, ha nagyon híg mehet egy csomag dzsemfix is. Üvegekbe rakni, dunsztolni (dzsemfixel nem kell). Egy kicsit macerás de megéri az eredmény.

Melinda: – Én mindig megvárom a november végét, amikor elég 30 percet is főznöm egy kis birssel és nem kell bele sem fixáló 5 kghoz kb 50 dkg cukrot adok, igazi csipke íze van, sőt volt olyan év, hogy december 5-én főztem belőle lekvárt. Maradok a hagyományosnál 🌞 (én csak egy szűrőn passzírozok egyszer szoktam általában, de ha kétszer, akkor csak azért, hogy több legyen)

Gabriella: – Lányok! sokkal könnyebben megfől, ha tisztítás után este beáztatjátok meleg vízbe és abban főzitek meg.

Ildikó: – Nálunk sem érett. Akkor szedem, amikor már megcsípte a fagy(úgy október közepén-végén) és aszalom teának! A főzés tönkretesz benne minden hasznos vitamint!

Hajnalka: – A betakarításnál állítólag meg kell várni míg megcsípi az első fagy, vagy rosszul tudom?
Jól tudod😉 Ilyenkor teának való még. Sokan csinálják azt, hogy berakják pár napra a fagyasztóba és utána dolgozzák fel. De szerintem azért ez nem ugyanaz. Attól, mert szép piros a bogyó, attól az még éretlen🤷‍♀️ De ahány ház….

Adél Bállóné Fellner konyhájából!