A mai ételünk igazán régi paraszti ebéd, de társul hozzá egy nagyon szép történet

Reggel leültem mami ágya mellé, megfogtam a kezét és megkérdeztem, mama mesélj nekem miket főztél régen a tanyán, segíts kitalálni mi legyen ma az ebéd. Ó, gyerekem, akkor nem volt ilyen flanc, mint most, azt ettük amit termeltünk, és csillogó szemekkel mesélni kezdte azt, amit már ezerszer hallottam, de könnybelábadt szemmel ültem és hallgattam ahogy felsorolja, hogy volt tehén, ezért volt túró, sajt, vaj, gyúrta a tésztát, vagy épp levágott egy kacsát, tyúkot.

Ahogy hallgattam, lassan összeállt a fejemben a mai menü. Kimentem a kamrába, ránéztem a polcon az 1,5 %- os tejre, majd visszafordultam és elmentem jó zsíros házi tejért, gyúrtam egy tojásból jó kemény tésztát, lereszeltem, és már főtt is az Isteni tejleves reszeltkével és volt a hűtőbe egy fél káposzta, lereszeltem, lesóztam, bedagasztottam egy kis tésztát, megkelt a napon, lepirítottam a káposztát, kinyújtottam a tésztát, eldaraboltam, beletettem a káposztát, amit előzőleg sóztam, borsoztam, összehajtottam, és a zsírban kisütöttem. Ennyi, semmi luxus, semmi husi, de úgy jól laktunk, Isteni finom volt! Nagyon szép hétvégét kívánunk mindenkinek, nagy ölelés!!!

Zsuzsanna Miszlai írása!

Mária: – Édesanyám, mikor fiatal asszony voltam, azt mondta: kislányom legyen mindig otthon, zsír, burgonya, hagyma, liszt, tojás, akor mindig tudsz főzni belőlük bármit. Milyen igaza volt! 🙂

Rozsa: – Szívhez szóló történet. Öröm volt olvasni. ❤️ Ismerős ételek, nagyon finomak. A nagymamád bizonyára készítette a tejbetésztát is. Forralt tejbe frissen gyúrt metélttésztát főztek, krémes állagú lett. Pici só, cukor az ízesítése. Üdvözlöm a nagymamádat, jó egészséget mindkettőtöknek!

Judit: – Nagyon szeretem a tejlevest, rengeteget ettem, szoktam még most is főzni, de édesítőszerrel nem olyan finom mint cukorral, az a káposztás tészta, de jó hogy megemlítetted, köszönöm, csinálni fogok, drága nagymamám káposztás lángosára emlékeztet, amit kemencében sütött. Nagyon finom volt!

Ildi: – Drága Mama! Könnyes szemmel olvastam, mert mindig eszemben van az én nagymamám! Ő is mindig abból főzött, ami otthon volt. Olyan finomakat azóta sem ettem! Isten áldja meg a mamát! ❤️🥰🌹🙏

Ildikó: – Tej leves😋 ezer éve nem ettem. Gyerekként rengeteget ettünk Anyukámmal. Mindketten nagyon szerettük.

Gáborné: – Imádom a tejlevest házi reszelt tésztával! 🤗

Ilonka: – Ma én is egyszerű ebédet készítettem ,köménymagos tojásleves és túrós tészta volt pirított szalonnával..🙂