Hogyan tisztítsuk ki a szőnyeget vegyszermentesen, de mégis olcsón és egyszerűen?

Bármilyen is legyen a házunk beltere, van egy olyan elem, amely sokkal kényelmesebbé és otthonosabba teszi. Most biztosan valami újdonságra gondolsz, pedig nem, hiszen a szőnyegről van szó. A puha, bolyhos szőnyegről, amin lépkedve talpunknak mindig kellemes és meleg érzetet ad. Persze ebben az idilli dologban is van egy mínusz, ez pedig a takarítása…

Igen, hiszen egy ilyen szőnyeg tisztítása egyáltalán nem egyszerű, úgy is fogalmazhatnánk, egyáltalán nem egy leányálom, ha viszont tisztíttatni visszük el, pénztárcánk bánja meg. Viszont…

Van három módszer, amivel tisztává varázsolhatjuk kedvenc szőnyegünket. Készítsünk egy olyan keveréket, ami szó szerint kihozza a szennyeződést a szőnyegből! Összetevői között nem találunk egy vegyi anyagot sem, csupán olyanokból áll, amelyek egy átlagos háztartásban mindig megtalálhatóak. Keverjük össze ezt a pár alapösszetevőt, vigyük fel a szőnyegre, majd hagyjuk hatni húsz percig, végül porszívózzuk ki a szőnyeget. A nagytakarítások alkalmával érdemes ezt alkalmazni, így egy hónapig biztos nyugodt szívvel gondolhatunk az immáron tiszta szőnyegünkre!

A hatékony szőnyegtisztítás három módszere

Az alábbiakkal kapcsolatban megjegyezendő, hogy hiba lenne rangsort felállítani, hogy tudniillik az egyik módszer hatékonyabb, mint a másik. Azt tanácsoljuk, döntse el mindenki maga, miután kipróbálta őket, hogy melyik a legjobb az átlagos, melyik a színes szőnyeg tisztítására, melyik az egyes szennyeződésfajták eltávolítására stb..

1. Só és szódabikarbóna

A só és szódabikarbóna keverékével a szennyezett területet (foltot) érdemes megtisztítani, eltávolítani. Miután felvittük a foltra, várjunk 20 percet, és csak ezután porszívózzuk ki. Ez egy kiváló eszköz a kis zsíros foltok elleni hatékony küzdelemre. A háziasszonyok hatékonyságának és biztonságosságának köszönhetőn alkalmazzák olyan gyakran.

2. Ecet

Keverjünk el 20 ml ecetet egy liter vízben. Egy ruhát mártsunk bele az ecetes vízbe és ezzel dörzsöljük át a szőnyeget. Várjunk 20 percet, majd töröljük át a szőnyeget egy száraz ruhával. Ezután porszívózzuk ki. Ezzel a módszerrel a szőnyeg eredeti színét, megjelenését állíthatjuk vissza.

3. Erős teafőzet

Még a sötét tónusú szőnyegeket is meg kell néha tisztítani. Viszont a világos szerek az ilyen sötét felületen nyomot hagyhatnak. Éppen ezért érdemes ilyenkor az erős teafőzettel próbálkozni. Főzzünk egy erős teát, majd szűrjük le. Ezt az erős teafőzetet vigyük fel a szennyezett szőnyegrészre, majd hagyjuk rajta addig, amíg teljesen meg nem szárad. Végül porszívózzuk ki a szőnyeget.

Azt tanácsoljuk, lehetőleg kerüljük a kemény sörtéjű kefék használatát. Nem csak a szőnyeg szerkezetét károsítják, hanem ahelyett, hogy eltávolítanák a foltokat, még jobban beledörzsölik azt a szőnyeg anyagába. Minden alkalommal puha kefével tisztítsuk a szőnyeget és próbáljuk meg csak szálirányban dörzsölni!

Mint a fentiekből látható, a szőnyegtisztítás is lehet vegyszermentes, de mégis olcsó és egyszerű, ugyanakkor megfelelően hatékony! És minden hozzávaló ott van a konyhaszekrényben…

Próbáld ki a legközelebbi nagytakarításkor a leírtak közül azt, amelyikhez kedved van. Írd meg nekünk az eredményt, azoknak a barátaidnak, ismerőseidnek pedig, akik már lemondtak a sikerről, nyugodtan küld tovább ezt a cikket!