Honnan tudhatjuk, hogy cserére vagy javításra szorul a bojlerünk?

bojler

A villanybojlerek népszerű megoldást jelentenek a lakások melegvíz ellátására. Ennek oka, hogy többnyire kisebb helyet igényelnek, mint a gázbojlerek, hiszen nincs szükség az égéstermék elvezetésére. Emiatt telepíteni is könnyebb őket, ráadásul a meglévő gáz hálózathoz sem kell közben igazodnunk. Meghibásodásuk azonban sok kellemetlenséget okozhat, ami szakértő szerelőt vagy akár a bojler cseréjét is igényelheti.

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a jeleket, amik a bojlerünk meghibásodására utalhatnak. Illetve kitértünk arra is, hogy ezek közül melyek azok, amik a legtöbb esetben javíthatóak és mikor elkerülhetetlen a csere.

Milyen jelek figyelmeztethetnek a villanybojler hibájára?

Mivel a bojlerek szerelése komoly hozzáértést igényel, magunktól semmiképp ne fogjunk hozzá a javításukhoz! Ha hibára gyanakszunk, vegyük fel a kapcsolatot egy szerelővel.  

Nincs melegvíz

Elég egyértelmű problémának tűnik, de ha megnyitva a melegvizet a csapból csak hideg víz folyik vagy a melegvíz mennyisége, hőmérséklete nem megfelelő, gyanakodhatunk a bojler hibájára. Mielőtt azonban szerelőért szaladnánk, érdemes ellenőrizni, hogy be van-e kapcsolva, illetve a megfelelő hőfokra van-e állítva a készülékünk. Sok villanybojler lehetővé teszi például az időzített bekapcsolást, illetve igény szerint az alacsonyabb fokozaton történő működést az energiatakarékosság jegyében.

Ha szemmel látható jelét nem találjuk annak, hogy miért nincs melegvíz, érdemes felvenni a kapcsolatot egy szerelővel. Előfordulhat, hogy a javítás egyszerű folyamat, de az is, hogy a fűtőszál, esetleg valamilyen szoftverhiba áll a probléma hátterében.

Vízszivárgás

Erre azért is érdemes különös figyelmet fordítani, mert nemcsak a vízmelegítő tartály hatékonyságát befolyásolja, hanem komoly károkat is okozhat otthonunkban. A kifolyt víz akár a csempék repedései között is beszivároghat a falba, ahol ronthatja annak állagát és hosszú távon akár statikai problémát is okozhat. A padlóra kerülve pedig növeli az otthoni balesetek esélyét, hiszen könnyen elcsúszhatunk rajta. 

A vízszivárgás oka lehet például a tartály repedése ütődés vagy sérülés hatására. Illetve korrózió is. Mivel a villanybojlerek sok esetben vizes helyiségben, fürdőszobában, konyhában kerülnek elhelyezésre, a fémből készült tartály akár a festék apró károsodása miatt a pára hatására rozsdásodni kezdhet. Sajnos a tartály cseréje többnyire a bojlerrel együtt lehetséges, külön javítani nem mindig lehetséges.

Furcsa hangok vagy szagok

A modern villanybojlerek már rendkívül halk berendezések. Így működésük nem zavarja a mindennapjainkat, míg a régebbi változatok hajlamosak voltak zúgni vagy kattogni vízmelegítés közben. Ha több tíz éves darabot használunk, amit esetleg szerelő sem látott még, érdemes lehet hibától függetlenül elgondolkodni a cseréjén. A modern villanybojlerek ugyanis jóval energiatakarékosabbak is, mint idősebb társaik, így hosszú távon a pénztárcánk is meg fogja köszönni a befektetést. 

Ugyanakkor, ha furcsa hangokat például pattogást, zúgást vagy kattogást hallunk a bojlerünk felől, esetleg égő szagot érzünk, érdemes minél előbb áramtalanítani azt és szerelőt hívni! Ezek ugyanis arra figyelmeztethetnek, hogy a készülékben valami túlmelegedett, esetleg elégett, ami nemcsak tűzveszélyessé teheti, hanem fokozhatja az áramütés veszélyét is.

Áramkimaradás

Mivel a bojlerek a nagyobb fogyasztók közé tartoznak, bekötésükre különleges energetikai szabályok vonatkoznak. Többnyire például saját biztosíték alá kell bekötni őket, ez segít megelőzni az elektromos tüzek kialakulásának esélyét és baj esetén könnyebbé teszi a bojler lekapcsolását. Túlfeszültség esetén, ha lekapcsol a bojler biztosítéka, esetleg a teljes lakásban áramkimaradás következik be, egyértelműen hibára gyanakodhatunk. 

Mikor van szükség mindenképpen cserére?

Ahogy fentebb említettük, a tartály sérülése esetén mindenképp szükséges a villanybojler cseréje. Ezen kívül azonban van még néhány eset, ami indokolttá teheti az új készülék beszerzését. Ilyenek például:

  • az elektromos problémák,
  • a bojler túlmelegedése és a belőle érkező füstszag vagy műanyag égés szaga, ami a vezetékek szigeteléséből is jöhet,
  • a fűtőszál meghibásodása,
  • az elöregedés vagy a hatékonyság csökkenése,
  • az összetett vagy ismeretlen eredetű problémák, amelyek javítása bonyolult vagy túl költséges, esetleg nem nyújt biztos megoldást.

Mielőtt azonban bármibe belevágnánk, mindenképp beszéljünk egy szerelővel! Ő segíthet ugyanis a problémák okának felderítésében, az igényeink felmérésében és akár az új villanybojler kiválasztásában és telepítésében is.