Így kell szaporítani az orchideát! Megmutatjuk a lépéseket és az apró fortélyokat!

Az orchideák káprázatos virágok, sokáig élvezhetjük szépséges virágaikat, ha jól gondozzuk. Ha van egy kedvenc orchideád, könnyedén szaporíthatod otthon is. Különleges eljárásra nincs szükség, csak be kell tartani a lépéseket, hogy egy újabb orchideád legyen. Ezzel a módszerrel bármennyi orchideád lehet.

Hogyan válaszd le az elültethető virágrészt a virágról

Az orchidea szárán, vagy a tövén jelennek meg az apró sarjak. Egy virágon több sarj is megjelenhet. Általában akkor szoktak új sarjak megjelenni rajta, amikor elvirágzott. Néhány hétig hagyni kell fejlődni, amikor a sarj elkezd nőni és levelei, valamint apró gyökerei lesznek akkor leválasztható. Egy fertőtlenített ollóval vágd le az apró kis növényt, de figyelj, hogy a szárból mindkét oldalon nagyjából 2 cm maradjon rajta. Az anya virág szárát kend be fahéjjal, vagy faszénporral, ott ahol a metszés történt.

Milyen földet használj az ültetéshez

Az orchideát nem lehet hagyományos virágföldbe ültetni. Ahhoz, hogy az apró virágok gyökeret eresszenek számukra megfelelő földre van szükségük. A virágboltokban kapható orchidea ültetéséhez vásárolható föld.

Hogyan ültesd el

Szükséged van egy tiszta műanyag cserépre, aminek az alján több lyuk van, hogy a víz átfolyhasson rajta. Félig töltsd meg földdel. A közepébe tedd bele az orchidea sarjat, majd szórj rá még egy kevés földet, hogy a gyökereket befedje. Ne locsold meg rögtön, hagyd pihenni legalább 2 napig, majd langyos vízzel öntözd meg. Az orchideát nem kell naponta öntözni, elég néhány naponként. Mikor látod, hogy gyökeret eresztett, új levelei vannak, akkor már úgy kell gondoznod, mint a többi orchideát.