Így vedd rá az orchideát, hogy újra virágozzon!

Az orchidea egy csodálatos növény, de időnként előfordul, hogy hónapokon át nem virágzik. Ezt a különleges növényt megfelelően kell gondoznunk ahhoz, hogy elkápráztasson minket a fantasztikus virágaival.

Az orchidea számára nagyon fontos a pihenőidő. A természetes élőhelyén a virágzást követően pihenőidőt tart, ilyenkor nem hoz új virágokat és nem is nő. Ebben az időszakban a víz és tápanyagigénye is minimális. Ezért fontos, hogy mi is kellő pihenőidőt biztosítsunk a számára. Miután elvirágzott, vágjuk le azokat a szárakat, amelyeken a virágai voltak. 4 – 5 héten keresztül öntözzük kevesebbet és ne tápoldatozzuk.

Arra figyeljünk, hogy a pihenő idő alatt se száradjon ki a növény. Ha a levelei kezdenek összehúzódni, az azt jelenti, hogy több vízre van szüksége.

A lecsökkentett hőmérséklet is virágzásra ösztönzi az orchideát. Minden este tegyük olyan helyiségbe a növényt, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, mint a nappali helyén. Így már 3 – 4 hét alatt virágzásra bírhatjuk.

Az orchidea Phalaenopsist nyáron sokan a kertben tartják, de van aki túlságosan hamar beviszi a lakásba. Nyugodtan hagyjuk kint akkor is, ha az éjjeli hőmérséklet 13 – 14 fok körüli. A nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti változás jó hatással van a növényre, ezért hamarabb fog virágzani.

Mikor az orchidea virágzani kezd fontos, hogy világos helyre tegyük. Ez a növény nagyon szereti a fényt, ezért virágzáskor is nagy szüksége van rá.

A pihenőidőt követően hetente egyszer tápoldatozzuk az orchideát. Azonban ne adjunk a növénynek túl sok tápoldatot, mert az káros lehet rá.

Az orchidea Phalaenopsist, ha jól érzi magát a cserépben, elég kétévente egyszer átültetni.

A fenti tippek betartásával az orchideát rávehetjük, hogy minél előbb virágozzon, arra viszont figyeljünk, hogy a növénynek legyen ideje regenerálódni, mert pihenőidő nélkül nem tud megfelelően fejlődni és így nem is képesévente több alkalommal virágzani.