IQ-Teszt! Csak a rendkívül magas intelligenciahányadossal rendelkező emberek tudják megoldani ezt a matematikai rejtvényt!

Az IQ tesztek hűen rávilágítanak arra, hogy az adott személy hogyan gondolkodik. Az adott esetben azt is értjük, hogy nem mindenki tudja megoldani ezt a matematikai feladványt. Annak ellenére sem, hogy ennek a rövid IQ tesztnek két helyes megoldása is van. Érdekes igaz-e?

Talán megpróbáljuk meg megoldani a rejtvényt! Előttünk egy olyan négyzet látható, melynek 4 sorában számok vannak. Az első három sorban, az egyenlőségjel után látható a válasz. Az utolsó sorban van maga a feladvány. A kérdőjel helyére kell a megfelelő számot kitalálni. Ha alaposan megvizsgáljuk a tesztet, láthatjuk, hogy a matematikai műveletet (ebben az esetben az összeadást) az első példa kivételével nem megfelelően hajtották végre. De pont ez a feladvány érdekessége!

Hogyan lehet megoldani ezt az IQ tesztet?

A fenti matematikai feladványt David Wolfe tette közzé. És igen, mindenki tudja, hogy már régóta az interneten terjed. Ennek ellenére ez nem egy átlagos iskolai feladat, ez egy igazi rejtvény, amelyet nehéz megoldani, de amint mindjárt kiderül, lehetséges. További érdekessége, hogy két helyes megoldása is van!

Most te is ragadj tollat és ceruzát és ellenőrizzed megoldóképességedet! Gyerünk!

Az alábbiakban a feladvány válaszait olvashatod!

Nos, készen állsz arra, hogy megtudd a választ?

Az első megoldási lehetőség

Az első sorban az összeadás helyes: 1 + 4 = 5. Ezután hozzáadjuk a második sor egyenlőség jele előtti számokat, megkapjuk a 12-t. És így tovább. Eszerint a logikai lánc szerint a helyes válasz a 40-es szám.

A második helyes megoldás

Mint fentebb is, az első sor összeadása helyes, azaz 1 + 4 az öt. De ehelyett mégis inkább az első szám, plusz az első szám szorozva a másodikkal képletet használjuk. Az első sorban ez 1+ (4X1), azaz 5. A másodikban 2+(2X5), tehát 12 és így tovább. A negyedik sorban eszerint a megoldási képlet szerint a helyes megoldás a 96.

Miután már tudod a megoldást, nincs más teendőd, mint összehasonlítani a te megoldásoddal. Hogy tetszett ez az extrém IQ teszt? Ha mindkét lehetőséget kitaláltad, akkor te olyan őstehetség vagy, akit még Einstein is megirigyelne!