Múlt héten kipróbáltam a mosogatógépes dunsztolást

Mi is így csináljuk már pár éve és semmi baja és könnyebb is. Finom, roppanós. A hőkezeléssel a különféle tartósítószereket igyekszik elkerülni az ember. Régen a kemencébe tették, kenyérsütés után.Másnap szedték ki az üvegeket.

Így készítsd el:

Mosogatógépbe a lezárt üvegeket beteszem fejjel lefelé, mosogató tabletta nélkül elinditom éjszakára a gépet a legnagyobb fokos programmal (60 vagy 70 fokon, mindegy). Lemegy a program, hagyom a gépben kihűlni, reggel kiveszem. Épp ma bontottam ki egy tavalyi eperlekvart, semmi baja, finom. Idén még csak rebarbara lekvart tettem el, es várom a sárgabarackot és a meggyet.

Rátettem a fűszereket, ecetes vizet és mehet a gépbe ahogyan írtam is. Előtte az alaplevet kikevertem, víz, cukor, ecet, mustármag, babérlevél, borkén azt öntöttem rá. Arányokat nem tudok, ízlés szerint szoktam.

Harasztia Judit konyhájából!

Ferencné Katona Adrienn: – Régi gyerek vagyok, s emlékszem édesanyám és még a magam küszködésére is.Mindig örvendezek,hogyha valamit robottal,aprítóval,modern eszközzel ,pillanatok alatt elkészíthetek.Nekem ez örömet okoz,de persze sok jó recept,finom ízek emléke is feltör bennem.Jó dolgok ezek,könnyíti a munkánk és tisztelet mindenkinek,akik a család ellátásához +munkát tesz.Mennyit okosodtam tőletek❗,aminek hasznát vettem a konyhámban.Persze használjatok bármit is,osszátok meg a tapasztalatot,csak köszönet érte❗👏👏👏

Csirike Lelkes: – Én a sütőt használom

Ami megterem a kertben ez most szilva, körte és végül sárgabarack de tetszés szerint és szirupot főzök rá és kidunsztolom a sütőben lehet szárazon és kevés vízzel is jó és fincsik is a kompotok. Mivel szirupot forrón öntöm rá a sütőt 200.C és kb tíz perc és ott hagyom kihűlni. Ez most szilva, körte és barack de bármit ami kompótnak akarsz vagy ami megterem, télen isteni rizzsel és husival csak bátran bármit , amilyen gyümölcs érik és persze amit nem fogyasztunk el azt üvegekbe rakom sok sikert.

Tamara: – Én is tavaly próbáltam ki,de én nem fordítottam fejre az üvegeket. Úgy is tökéletes lett. Most is éppen egy adag ubi van a gépben 🙂

Erzsók: – Tavaly hallottam a mosogatógépes dunsztolásról, akkor csináltam 20kg paradicsomból levet, mind tökéletes az idén már csináltam ahogy érik a paradicsom, meg itt látott édes savanyút is na az isteni most kipróbálom az uborkát is bár eddig azt csak hidegen raktam el. az én gépem 65 fokon 2,5 óra rengeteg fér a 2 kosárba szerintem olcsóbb a sütönél pláne hogy nem fővünk meg közben😄 Az elkészített befőttet,savanyúságot dunsztolás helyett a mosogatógépbe rakod. Elinditod hosszú programon 60-75 fokon de ez mosogatógépenként változhat. Abban hagyod kihülni ajtót nem nyitod ki.

Rózsika – Én őszibarackkal próbáltam 75 fokon hosszú programmal ! Nem lett semmi baja ,finom volt !

Gedő Bernadett: – Nekem éppen most vannak bent a padlizsanok a mosogatógépben, de nem fejjel lefelé tettem.🤔 Padlizsán: Megsütöttük rácson, ledaráltam, lábasba jól felmelegítettem, üvegbe töltöttem, nagyon kevés szalicil a tetejére S ment a mosogatógépbe. Anyukám daralas után egyből üvegbe teszi, sütőben (lábasba víz ) dunsztolja. Ő tesz bele sót is, nekem ez kimaradt 🙈
Felbontás után kell fűszerezni: Lila hagymát apróra vágom, só, bors, (házi) majonéz tejföllel fele fele arányban, kevés citromlé, én teszek római köményt is, ez elhagyható.

Eszti: – A mosogatógépi dunsztolás nekem nagyon bevált, ném főzöm túl és nem kell állandóan ellenőrizni, finom ropogós marad!