Kutatások szerint a nőket kétszer annyira stresszelik férjeik, mint gyermekeik

A kutatók arra jutottak, hogy a nők sokszor úgy érzik, férjük inkább egy nagy gyerek szerepét tölti be a családban, mintsem egy partnerét.

Több, mint 7000 anyát vontak be a kutatásba. Megkérték őket, hogy egy tízes skálán adják meg, mennyire érzik magukat stresszesnek. Az átlagérték 8.5 pont lett, 46 százalékuk pedig a férjüket jelölte meg elsődleges stresszforrásként!

Az anyák nagy része panaszkodott amiatt, hogy sokszor időhiány miatt nem tudnak végezni napi feladataikkal. 4-ből 3 anya szerint a szülői feladatok többsége rájuk hárul, illetve minden ötödik nő szerint a napi stressz túlnyomó többségét a házastársuk okozza, aki nem segít eleget nekik.

Egy másik, a Padovai Egyetem által végzett kutatás szerint a férfiak egészsége látványosan romlik, ha feleségük meghal. Ezzel szemben, ha egy nő özvegyül meg, nem áll be jelentős romlás az egészségi állapotában, és stressz szintje is csökken. Ennek okaként a kutatók azt jelölték meg, hogy általánosságban elmondható, hogy a férfiak inkább támaszkodnak partnerükre, mint a nők.

De nem kell a hölgyeknek ebbe beletörődniük, íme pár dolog, amit azért tehetnek, hogy a férjük kevésbé stresszelje őket:

– Le kell ülni a férjjel, és kialakítani egy olyan beosztást, ami igazságos, egyenlő arányban osztja meg a feladatokat. Érdemes lehet egy közös naptárat is vezetni, hogy senki ne feledkezzen meg az adott napi teendőiről. Mindkét fél kiegyensúlyozottabb lehet, ha egyenlő terhet cipelnek.

– A nők sokszor hajlamosak automatikusan minden feladatnak nekikezdeni, egyedül megoldani azokat. Hagyni kell kibontakozni a másik felet is, amikor pedig akad egy kis szabadidő, igyekezzünk pihenni, feltöltődni, erőt gyűjteni.

– Legyen idő a másikra! Mindenki számára fontos, hogy kettesben lehessen partnerével, amikor nincs se munka, se gyerekzsivaj. Egy erős, jól működő párkapcsolat mindenkire jó hatással van.