Levegővel működő buszt mutattak be Japánban

Köztudott, hogy az ázsiai ország technikai fejlettsége elképesztő, ennek újabb ékes bizonyítéka a vizet kibocsátó, levegővel működő busz. A Facebookon egy Golovnin becenevű blogger a következőképp kommentálta a futurisztikus fejlesztést:

„Most láttam először olyan buszokat, melyeknek az üzemanyaga a hidrogén (ezt a levegő oxigénjéből nyerik ki). Ha ez a módszer beválik és elterjed, a japánok örökre búcsút vehetnek a benzinnel működő járművektől.”

A busz a következőképpen működik:
Az úgynevezett hidrogénmotor hidrogént és oxigént egyesít, ennek eredményeképp víz keletkezik. Mint a fizikai folyamatok többsége, ez is jár némi hőleadással, tehát hőt és vízgőzt is a levegőbe bocsát. Ennek a folyamatnak az energiája mozgatja a villanymotort, amiből áram termelődik.

Golovnin szerint a rendszer környezetbarát, és a légszennyezést is csökkenti, de van egy bökkenő, mégpedig az, hogy egyelőre rendkívül drága az ilyen buszok előállítása, valamint jelenleg túl kevés helyen van megfelelően kiépített infrastruktúra a hidrogén visszatöltésére.

A japán kormány mindenesetre célul tűzte ki, hogy a hidrogénhajtású kocsik ára 6 éven belül jelentősen csökkenjen, ezzel is elősegítve, hogy egyre több környezetkímélő autó legyen az utakon. Emellett már folyamatban van több hidrogéntöltő állomás építése, illetve a hálózat bővítése is. Manapság főként az önkormányzatok vesznek ilyen járműveket, hogy ezzel is motiválják a lakosságot a környezettudatosabb életmódra. Szerencsére úgy tűnik, hogy ezt eredményesen teszik, a hibrid autók (amik egyszerre elektromos és benzines működésűek) egyre népszerűbbek az országban.