Meglepetés puliszka, egytálételként és köretként is remek!

A sütőben elkészíthetjük és egytálételként fogyaszthatjuk, de akár pörköltek mellé is tálalhatjuk, mint köretet! Az íze remek és egyáltalán nem nehéz megcsinálni!

Rakott puliszka

1 liter tejet felforralunk, majd annyi kukoricaliszttel keverjük össze, hogy közepes sűrűségű masszát kapjunk. A puliszkát megsózzuk, folytonos keverés mellett annyira besűrűsítjük, hogy a kanál megálljon benne. Ezután a felét kivajazott vagy kizsírozott tepsibe rakjuk. 25 dkg juhtúrót kenünk rá, majd rásimítjuk a puliszka másik felét is. A tetejét olvasztott vajjal vagy zsírral locsoljuk meg – aszerint, hogy a tepsit mivel kentük ki -, és végül 2 dl tejföllel megöntözve, a sütőben rózsapirosra sütjük.

Puliszka másképpen

1 liter tejben az előbbi módon felfőzzük a kukoricalisztet. Amikor besűrűsödik, eloltjuk, s hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, egy másik lábosban forró zsíron megpirítunk egy nagyobb, karikára vágott vöröshagymát, és mint a galuskákat, ebbe szaggatjuk kanállal a puliszkát, majd kissé megsütve benne, forrón, hús mellé (leginkább berbécstokányhoz) tálaljuk. Készíthetjük úgy is a hagymás puliszkát, hogy amikor a tejben már besűrűsödött a kukoricamassza, egy másik edényben zsírt forrósítunk, beleöntjük a puliszkát, és folytonos keverés mellett, a zsírban tovább forrósítjuk. Egy palacsintasütőben karikára szelt vöröshagymát pirítunk. Amikor pirul, meghintjük egy kevés liszttel. Tálaláskor a hagymás zsírt az adagokra kanalazzuk.