Remegő kocsonya, most csirkéből!

Készíthető: bármilyen baromfiaprólékból, kakascombból, csirkecombból, pulykacombból és zúzából.

Hozzávalók

  • 1/2 kg húshoz, zúzához (aprólékból kétszer annyit számítsunk) öt nagy gerezd fokhagyma, 3 dkg zselatin, egy citrom leve, egy mokkáskanál egész fekete- és fehér bors.

Elkészítés

A húst súlya másfélszeresének megfelelő vízzel öntjük fel (tehát 1/2 kg húst háromnegyed literrel, 1 kg aprólékot egy literrel, és párolgásra öntsünk még hozzá 2 dl vizet), hozzáadjuk a tisztított fokhagymát, valamint a borsokat, és kuktában egy óra hosszáig főzzük. Beletesszük a zselatint, és még kb. 5 percig lassú tűzön forraljuk. Húskanállal kiemeljük a húst, a kocsonyalét szűrjük át, hagyjuk kihűlni, vagy hirtelen hűtjük ki úgy, hogy az edényt, amibe leszűrtük, egy nagyobb edénybe állítjuk, és ebben vizet áramoltatunk. Ezután a kocsonyaléből őzgerincformába, jénai tálba vagy hosszúkás jénai edénybe öntsünk kb. egy cm-es réteget. Hidegre tesszük vagy a hűtőszekrénybe, és megdermesztjük. Közben a csontról leszedjük a húst, és kockákra vagy hosszúkás darabokra vágjuk. A kocsonyalét elkeverjük a citrom levével. A megdermedt kocsonyarétegre helyezzük a húsdarabokat, és ráöntjük a citromos lét. Visszatesszük a hűtőszekrénybe. Megalvadás után tompa kés fokával meglazítjuk az edény oldalain a kocsonyát, majd óvatosan lapos tálra vagy tálcára borítjuk. Vágjuk szeletekre. Ha hosszúkás, akkor 3-4 cm vastagra, ha kerek tálban alvasztottuk, torta alakúra.

Tálalás: a tálra helyezzünk majonézes burgonyát vagy francia salátát és tegyük rá a szeletelt kocsonyadarabokat. A hideg salátát el is hagyhatjuk. Citromlevet tálaljunk hozzá. Fogyókúrásoknak semmit sem szabad hozzá enni, citromot sem, kenyeret sem.