Mélyen a zsebedbe nyúlhatsz idén egy lángosért: A Balatonnál akár 800 Ft-ot is elkérhetnek érte

Erre számítson, ha a Balatonnál nyaral

A Balaton környékén már megszokott dolog, hogy évről évre emelkednek az árak. A Magyar Idők szerint azonban idén igen jelentős mértékű árnövekedéssel számolhatnak azok, akik a “magyar tenger” partján tervezik tölteni a pihenésüket. A lap szakértőt is megkérdezett a témával kapcsolatban, aki szerint a munkaerőhiány az árak drasztikus növekedésének legfőbb oka. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy a szezonálisan kapható termékek minőségére a balatoni árusoknak sokkal jobban oda kellene figyelniük.

Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) fonyódi elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy az évnek csak a nyári hónapjaiban működő vendéglátósok kiadásai nagyon megnőttek a szakmunkás minimálbér emelkedése és a magas adók miatt. Ez az, ami miatt kénytelenek emelni az áraikat.

Egy sima lángosért korábban 3-400 Ft-ot fizettünk a Balatonnál,

idén 500 Ft alatt már ne is álmodjunk róla. A sajtos-tejfölös pedig még többe kerül, akár 800 Ft-ot is kérhetnek érte a büfékben.

A balatoni szezonális vendéglátás kapcsán nem csak az árak emelkedése jelent problémát.

Sorra jelennek meg az olyan fagylaltozók, melyek az elvárt minőségen aluli fagylaltot árusítanak, ahogyan ezt a helyiek is szóvá tették. Makkor Péter szerint a legtöbb panasz egy balkáni országból ide települt cukrászati lánc fagyalaltjaira érkezett. Az édességet ugyan nagy adagokban mérik, de a hamisított fagylalt tele van zsiradékkal, allergén anyagokkal, állítólag az egészségre is veszélyes.