Mi mindent kell tudnunk, ha életünk első borkóstolójára készülünk?

Egy hamisítatlan borkóstolón részt venni egyszerre szórakoztató, informatív és lebilincselő élmény. Kiváltképp fokozhatja az izgalmakat és az előzetes várakozásokat, ha életünk első borkóstolója vár ránk. Hogy minél tudatosabban és alaposabban sikerüljön felkészülni egy ilyen jeles eseményre, az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi mindent kell tudnunk, ha életünk első borkóstolójára készülünk?

Első körben hasznos lehet utánajárni annak, hogyan is néz ki általában a borkóstolás menete. Mennyi ideig tart? Ajánlott-e előtte bármilyen ételt is fogyasztani? Hogyan érdemes felöltözni és alapvetően milyen forgatókönyvre lehet számítani?

Természetesen kérdezni is lehet az esemény házigazdájától vagy a borkóstoló előadójától, akár a borokról, az eredetükről vagy a javasolt fogyasztásukról. Egy borkostoló esetében ugyanis a különféle borok ízlelgetése mellett legalább akkora jelentősége van a történetmesélésnek, az est főszereplőinek számító borkülönlegességek megismerésének.

Lényeges tisztában lenni azzal is, hogy a borkóstolás esszenciáját nem csupán a kortyolás és ízlelgetés adja. Mielőtt elkezdünk egyáltalán megismerkedni a poharunkban található vörös, fehér vagy rosé típusú nedűvel, mindenekelőtt a szaglásé kell, hogy legyen a főszerep. Annál is inkább, mivel rengeteg érdekességet rejthet magában pusztán az illatolás tudatos gyakorlata. Különleges zamatok, esszenciák fedezhetők fel azáltal, hogy az elsietett kortyolást megelőzően az orrunk érzékelésére bízzuk magunkat egy kis időre.

A több órán át tartó borkóstolók ideje alatt célszerű törekedni a test hidratáltságának megőrzésére. Például olyan formában, hogy a borok mellett frissítőként szénsavmentes vagy buborékos ásványvizet is fogyasztunk. Emellett a borkóstolás ideje alatt az evés is erősen javasolt. Különféle sajtokat, illetve kevésbé zsíros és fűszeres ételeket fogyasztva a zamatok és ízek markáns érzékelése mellett maximálisan élvezhetjük az esemény minden pillanatát.

Felmerülhet egy lényeges kérdés a borkóstoló gyakorlatát illetően, úgyhogy mindjárt ki is térünk egy külön bekezdés erejéig a „kiköpni vagy nem kiköpni” kérdésre.

Kiköpni vagy nem kiköpni? 

Ne lepődjünk meg azon, ha az első borkostolónkon járva azt tapasztajuk, hogy a résztvevők közül többen is kiköpik a borokat. Ez korántsem az illetlenségnek, vagy a szóban forgó nedű alacsony minőségének tudható be. A kiköpés azzal magyarázható, hogy az elménk korlátozott számú illat és íz megkülönböztetésére képes. Még inkább igaznak mondható ez akkor, ha alkoholos befolyásoltság alá kerülünk. Pontosan ezt segíthet proaktívan elkerülni a megízlelt borok kiköpése.

Több mint valószínű egyébként, hogy a közelgő borkóstoló alkalmával egyénileg dönthetünk a „kiköpés vagy lenyelés” kérdésben. Mindkét verzió teljességgel elfogadható, azaz szabadon dönthetünk az egyéni preferenciáink alapján. Ha például ránk hárul az autóvezetés felelőssége, netán kevésbé bírjuk az alkoholt, akkor dönthetünk a kiköpés mellett. Ellenkező esetben viszont bátran kortyolhatjuk a borokat, kiélvezve azok minden cseppjének hozzáadott értékét.

Ismerd meg a borkultúrát! 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarországon számtalan festői borvidék várhat ránk telis-tele jobbnál jobb minőségű borkülönlegességekkel. Lebilincselően izgalmas programötlet egyenként felfedezni ezeket a területeket és megismerkedni a helyi borkultúrával. Egy borkóstoló tökéletes alkalmat biztosíthat ahhoz, hogy szórakoztató és informatív módon sikerüljön mélyebb ismeretekre és benyomásokra szert tenni egy-egy ismert borvidék kapcsán.

Mindegy, hogy az Eger környéki lankák szőlőbirtokai, a méltán híres Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék remekművei, vagy a Budapesthez közeli Etyek–Budai borvidék hangulatos helyei keltik fel elsőként az érdeklődésünket. Magyarországon szinte bármerre vezet az utunk, sokféle módon jelentheti a célállomást egy-egy hamisítatlan borkóstoló. Vétek volna kihasználatlanul hagyni ezeket a csodás lehetőségeket.

Mivel készüljünk tehát életünk első borkóstolójára?

A fentiek tudatos memorizálása bőségesen elegendő alapot jelenthet ahhoz, hogy a ránk váró borkóstoló élményéből a lehető legtöbbet tudjuk kihozni. Tudatosan figyelve a szaglásra, a megfelelő étkezésre és hidratáltságra, erre minden esélyünk meg is lehet.

Ami jó hír, hogy a borkóstolás készséges gyakorlással fejleszthető. Minél inkább összpontosítani tudunk tehát az illatokra, zamatokra és ízekre, annál élesebben tudjuk majd megtapasztalni őket.