Milyen együtt élni egy beteg emberrel? Hosszú házasság után erről mesél egy feleség

Ada 78 éves, rövid látogatást tett a rokonainál, amikor hazaért úgy gondolta, hogy jobb lesz, ha nem használja a lakáskulcsait. Így, hát csengetett. A lakás ajtaját a férje által felbérelt 86 éves „testőr” nyitotta ki, mert a férje mindig attól félt, hogy a felesége bántani akarja. Én egy veszélyes nő vagyok mondta Ada szarkasztikusan, kacagva. De azért örülök, hogy látlak. A felbérelt „testőr” feszélyezve érezte magát, beengedte az asszonyt, közben Mike, a férje elbújt a lakásuk egy másik zugában.

Hogyan kezdődött minden

Ada férje egy kiváló és okos ember volt, de az agyát megtámadta egy betegség, amit Alzheimernek vagy Parkínsón kórnak gondoltak. Egy valódi rémálom volt, ameddig a férjem nem volt beteg addig csodálatos volt a házasságunk, mesélte Ada, 83 évesen aki 2 gyerek édesanyja.

A viselkedés megfordíthatatlan megváltozása

Mike mindig jó és törődő apa és férj volt. A mi házasságunk régimódi volt mondta Ada, ahol a férj volt a család feje, de Mike mindig szeretettel és tisztelettudóan viselkedett a feleségével. Mindezzel együtt a nyugdíjazása után öt évvel egyre több érdekes dolog történt vele. 2010-ben például Mike anélkül, hogy érdekelte volna a felesége véleménye, úgy döntött, hogy költözzenek el a házukból ahol 30 éve laktak. Egy idő után megértettem, hogy jobb, ha nem veszekszem vele, bármilyen ellenvélemény a részemről feldühíti őt, mondta a feleség. Az elején úgy gondolta a család, hogy a férje lelkiállapota az öregedés miatt változott meg, de valahol mégis úgy érezték, hogy mentális problémái lehetnek, csak Mike nem akart pszichiáterhez menni. A helyzet rosszabbodott. 2013-ban Mike felhívta telefonon a felnőtt gyermekeit, majd elmondta nekik, hogy már nem tudja tolerálni a feleségét. Elmesélte a gyerekeinek, hogy felbérelt egy őrt maga mellé, mert a felesége bántani akarja őt. Mike nem akarta, hogy a felesége hazatérjen. Nagyon nehéz volt mesélte Ada, de soha nem sírtam azidő alatt, míg a férjem beteg volt. Ekkor értette meg, hogy a férjének orvosi felügyeletre van szüksége. A kapcsolatuk már nem lesz olyan mint volt, de kitart a férje mellett.

Mit lehet tenni ilyen nehéz helyzetben?

1. Csináljatok egy szünetet

Kérjetek meg egy rokont vagy egy szomszédot arra, hogy helyettesítsen benneteket néha. Ha megengedhetitek magatoknak akkor vegyetek fel a beteg mellé egy gondozót, hogy nektek is legyen szabadidőtök. Mindez nem egoizmus, hanem egy fontos lépés az egészségetek megőrzése és a nyugalmatok miatt.

2. Próbáljatok meg időt szánni a hobbitokra

Legyen szó zenéről, sétáról, kertészkedésről, művészetről, vallásról, sportról barmiról amitől relaxálni tudtok.

3. Ismerjétek be, hogy az idegeskedést nem lehet kiküszöbölni, de ez normális dolog

Mindezzel együtt nem éri meg, hogy túl sokat rágódjatok, inkább beszélgessetek el a gondjaitokról és az érzéseitekről kollégákkal vagy pszichológussal.