Így kell az ékszereket tisztítani! Hasznos tippek!

Ahhoz, hogy ékszereink hosszú ideig tartósak és szépek maradjanak vigyáznunk kell az épségükre és időnként meg is kell tisztítsuk őket. A mai cikkünkben megismertetjük veletek a legfontosabb eljárásokat az ékszerek tisztításáról, ha gyakran viseltek ékszereket, biztosan örülni fogtok a most következő tippeknek.

Hogyan tisztítsuk ékszereinket

Általános ajánlások

 1. Amikor takarítunk a lakásban vegyük le magunkról az ékszereket, hogy ne érje őket mosószer vagy bármilyen más tisztítószer. Ha illóolajos vízben fürdünk akkor is vegyük le az ékszereket.
 2. Mielőtt az ékszereket a dobozunkba tesszük megőrzés céljából, töröljük át jól egy fordított bőr vagy flanel anyaggal, hogy teljesen szárazak legyenek.
 3. Az ékszereinket tartsuk száraz helyen.

Hogyan tisztítsuk az aranyékszereket

 1. Ha olyan krémet használunk amely sót tartalmaz vigyázzunk, hogy ne érjen az aranygyűrűnkhöz, mert ha hozzáér fehér pöttyök alakulnak ki az arany tárgyon.
 2. Az aranyékszerek sokkal szebben fognak csillogni, ha cukros vízben tesszük őket néhány percre.
 3. Az aranyékszereket mossuk meg szappanos vízben, majd öblítsük le és hagyjuk megszáradni.
 4. Az aranyozott ékszereket ecet használatával tisztítsuk, áztassunk meg egy puha rongyot ecetben és ezzel töröljük át az ékszert majd öblítsük le és hagyjuk megszáradni. Tojásfehérjét is használhatunk a tisztításához.

Hogyan tisztítsuk az ezüst ékszereket, ezüst tárgyakat

 1. Ahhoz, hogy a sötét foltok eltűnjenek az ezüst tárgyakról készítsünk egy keveréket 1/2 pohár forró vízbe csepegtessünk 3-4 csepp szalmiákszeszt és helyezzük bele az ezüst tárgyat és csak akkor vegyük ki amikor a keverék kihűlt majd óvatosan töröljük át.
 2. Ugyanúgy mint az aranyékszereket az ezüstöt is tisztíthatjuk ecet segítségével. Tegyük az ezüst ékszereket 30 percre egy vizes – ecetes keverékbe, 2:1 arányban készítsük a keveréket.
 3. Az ezüst ékszereket szódabikarbónával is tisztíthatjuk, tegyünk szódabikarbónát egy fogkefére és dörzsöljük át az ezüstöt vele. Egy másik tisztítási módja az ezüst ékszereknek az alumínium fóliával való áttörlés.

A drágakövek tárolása és tisztítása

 1. Az ametiszt, a gyöngyház, a türkiz és a topáz a napsugarak hatására veszítenek a színükből, ezért ezeket a köveket tartsuk sötét helyen.
 2. Az összes drágakövet kivétel nélkül óvni kell a hirtelen hőmérséklet változástól.
 3. Ne használjunk fogkrémet vagy bármilyen szemcsés anyagot a drágakövek tisztítására.
 4. A drágakövek tisztítását bízzuk szakemberre az a legbiztonságosabb megoldás.

Ha vigyáztok az ékszereitekre akkor hosszú ideig viselhetitek őket.