Nem telhet el nyár szilvás gombóc nélkül – íme a nagymamis recept, tojás és zsír nélkül

A szilvás gombóc minden családban máshogy készül. Van aki tojást, más zsírt tesz bele, ebben a variációban egyik sincs, de nagyon finom és puha lesz a tésztája. Számtalan recept alapján készíthetjük, az én nagyim mindig így főzte és az egész család rajongott érte. A finom szilvás gombóc titka, hogy a burgonya teljesen hideg legyen, mielőtt hozzáadjuk a lisztet. Na meg persze, hogy jó sok fahéjas cukor kerüljön a szilvákba.

Hozzávalók:

  • 60 dkg meghámozott burgonya.
  • 14 dkg liszt,
  • só.

Töltelék:

  • szilva,
  • cukor,
  • őrölt fahéj.

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és amíg forró összetörjük. Közben feltesszük a vizet főni, amiben majd a gombócokat kifőzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni a burgonyát, majd lassanként adjuk hozzá a lisztet. Fontos, hogy a burgonya hideg legyen, különben akármennyi lisztet adunk hozzá, akkor is ragacsos lesz. Nekem most 14 dkg-t vett fel, de ez attól függ, mennyire vizes a burgonya, milyen lisztet használunk. Akkor jó, ha már nem ragad a kezünkhöz a massza.

A szilvákat megmossuk, magvaikat kiszedjük és megtöltjük fahéjas cukorral. Ha túl nagy a szilva, akkor csak egy fél darabot teszünk egy gombócba. A krumplis masszából kisebb halmot veszünk a lisztezett kezünkbe és ellapítjuk, a közepébe tesszük a fahéjas szilvát és gombócot formálunk belőle. Ha a víz már forr, beletesszük a gombócokat és 6 – 7 percig főzzük, gyönyörűen feljönnek a víz tetejére. Amíg főnek, zsemlemorzsát pirítunk. Szűrőkanállal egyesével kiszedjük a gombócokat és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas cukorral, cukrozott tejföllel fogyasztjuk. Ha nagy a család, érdemes kétszeres mennyiségből készíteni, mert ebből 11 – 13 gombóc lesz.