Nézd, mit csinált a lakása régi padlójával. Amikor megtudtam, hogy csinálta elállt a lélegzetem!

Sokan lecserélik a régi fapadlójukat, parkettára, laminált padlóra, hajópadlóra és más modern burkolatokra. De az, amit én láttam, amikor vendégségben voltam régóta ismert barátnőmnél, egyszerre volt meglepő és ösztönző.

Natália nemrég költözött át a dédnagymamájától örökölt lakásba. A lakás már nem új és minden javításra szorul, főleg a padlózat.

5 perces epres édesség recept sütés nélkül (kattints ide) mutatunk egy egyszerű és elronthatatlan receptet! Nem lehet megunni ezt a finomságot

A szakemberek azt tanácsolták, hogy szedje fel ezt a régi padlót, és tüntesse el, de a barátnőm férje másképp döntött. És az, ami ebből kisült, meglepően elragadó. Olyan padlója, mint amilyen nekik van, nem lesz rajtuk kívül senkinek! Azon felül ez a fajta átalakítás csak fillérekbe került.

A fa padlók átfestése

Ameddig a régi padló nem korhadt el, egy gazdaságosabb megoldást lehet választani, mintha a padlót cserélnénk le laminált parkettára. A padló megújításának legolcsóbb módszere a festés.

Természetesen, a padló felületének egytónusú festékkel történő átfestése sokkal egyszerűbb, de ha művészi irányból közelítjük meg, akkor a régi padlót egy összetettebb módszerrel is átfesthetjük.

A Bidista.com szerkesztősége 27 pénztárcakímélő ötletet állított össze a régi padlók megújítására. Hihetetlen átváltozás!

1. Példa a legegyszerűbb felújításra. A régi parketta egy modernebb és frissebb mentás színárnyalattal lett átfestve. A padlózat a mechanikus sérülések eltüntetése érdekében át lett kenve lakkal.

2.

3. A mintás padló ötlete, főleg keskeny előszobákban előnyös. Eltérően a mindennapos ösvényektől a te „ösvényed” kellően világos lehet és a „megtisztításához” csak egyszerűen fel kell mosni a padlót.

4.

5. A felújításhoz a padlót elő kell készíteni. Megtisztítani, betömni a repedéseket és lefesteni alapozóval. Ezt követően sablon segítségével, amit linóleumból vagy viaszos vászonból készítettünk, csak fel kell vinni a színes festéket.

A már lefestett felületre ecsettel felvihetsz egy világosabb vagy sötétebb réteget. Ezzel a módszerrel kiemelheted a mintázat szépségét.

6.

7. Ez csodálatos variációja a régi hajópadló megújításának a „szalvétatechnika” alkalmazásával.

Találékonysággal és képzelő erővel, a házban található bármilyen faanyagból, a „szürke” hétköznapi belsőből kialakíthatod a múltszázadbeli nemesi lakások, vagy a kalóz barlangok, illetve a mesehősök lakóhelyének a hangulatát.

8.

9. Ez a variáció minden bizonnyal egyedi festése lesz nem csak a lakásnak, hanem az irodának, vagy a kávézónak.

10.

11. Különösen jól néznek ki ezek a fa padlók a nyaralók teraszán vagy verandáján. A padlóra festett „szőnyegek” megnövelik a teret.

Ugyanakkor ez egy érdekes eleme lehet a nyári kávézók és vendéglők teraszának.

12.

13. Eredeti színes kép a padlón, saját magad által kigondolt és saját kezűleg készített – a legegyszerűbb módja annak, hogy személyessé tedd a lakótered.

14.

15. Hogy tetszik neked ez a vintage megoldás? Szerintem van benne valami, ugye?

16.

17. Rombusz motívum – a padlók egyik legnépszerűbb mintája.

Lehet kontrasztos, vagy közeli tónusok kombinációja, de mindig összeillő árnyalatokat kell alkalmazni, vagy meleg, vagy hideg árnyalatot.

18.

19. A festett, vagy a rajzolt mintás padló segítségével a lakás részei funkcionálisan elválaszthatók.

20.

21. Az ilyen fajta padlózat minden fajta helyiségnek egyéniséget biztosít, legyen konyha vagy nappali

22.

23. A sablonok felhasználásával, egyszerű eszközök segítségével bonyolult formákat és mintákat hozhatunk létre. Egyszerű, nem túl nagy sablonokat régi linóleum darabból, műanyag vagy papír irattartóból sajátkezűleg is készíthetünk. Nehezebb mintázatú sablonokat egyszerűbb boltban megvenni.

Még a kétszínű fapadló is lehet szép és nem mindennapi, ilyen mintázattal.

24.

25. Hogy tetszenek neked a szivárvány színei?

26.

27. Ez a legnehezebb és egyben a legszebb variáció, ami már művészi kvalitást igényel. A már kész padlóra felvitt rajzolat exkluzívvá teszi az összképet.

Ha figyelembe veszed a szoba stílusát, akkor használhatsz absztrakt mintákat, virág rajzolatokat, szőnyeg utánzatot vagy művészi képeket is a padlón.

A szerkesztőség tanácsai

Az egyedileg festett fapadlók megóvása érdekében javasoljuk, hogy a felületet kezeljük le lakkal. Választhatunk magas fényű, vagy matt lakk közül. A magas fényű lakk lehet selyemfényű vagy extra magas fényű.

Az extra magasfényű lakk főleg kerámiacsempe utánzatra alkalmazható, vagy az alacsony költségvetésű padlónak drága hatást kölcsönöz.

Minimális szerszámmal és tapasztalattal, egy kis bátorsággal és fantáziával szép fapadlókat hozhatsz létre sajátkezűleg a lakásodban vagy a nyaralódban. Az első kérdés, amit hallani fogsz a vendégeidtől: „Nem semmi, ezt meg hogy csináltad?”

Remélem, ahogy engem, úgy téged is inspiráltak ezek az ötletek. Sok sikert, kreativitást és jó felújítást! Ne felejtsd el megosztani ezeket az érdekes ötleteket a barátaiddal és szomszédjaiddal.