Ötperces lekvár egyszerre minden bogyós gyümölcsből: vége a hosszas lekvárfőzésnek és a vitaminok sem vesznek el!

Te is úgy várod a bogyós gyümölcsök szezonját, mint én, hogy azzal a lendülettel vesd bele magad a lekvárfőzésbe? Van abban valami misztikus, ahogy ott áll az ember a fortyogó lekváros fazék mellett és kevergeti (szigorúan fakanállal!) az illatozó lekvárt.

Földi eper, meggy, fekete ribizli, málna, faeper… Mint a mesében! Közben a lekvárral teli befőttesüvegek egyre csak szaporodnak a polcokon.

De ne gondold, hogy szerkesztőségünk arra buzdítja minden olvasóját, hogy a lakás végül egy konzervgyárrá váljon! Ugyanakkor milyen jó is tud lenni a lekvár, főleg télen, a kalácsra kenve, egy forró tea mellé, ahogy kinyitjuk a befőttesüveget és azonnal orrunkban érezzük a nyári gyümölcsök üvegbe zárt illat- és zamatözönét!

Őrülten rohanó századunkban az anyák és már a nagymamák ideje is erősen korlátozott, így azok az idők, amikor az egész szezon alatt – éppen mi mikor érik – a konyhában, a lekvárt kevergetve készülünk a télre, lassan végleg aktualitásukat vesztik. Mindenki rohan, és mindent gyorsan akar végrehajtani, a lehető legkevesebb erő, és főleg az idő elvesztegetésével. Arra törekszünk, hogy a finom lekvár két pillanat alatt elkészüljön. És itt nyer értelmet az ötperces lekvár létjogosultsága, melyet bármilyen bogyós gyümölcsből elkészíthetünk!

Gyors lekvár

Minél kevesebbet főzzük a lekvárt, annál egészségesebb marad, hiszen a bogyók megőrzik nem csak az ízüket, hanem a formájukat és az aromájukat is. Az alábbi recepthez a legmegfelelőbb a málna, de ugyanígy megfelelő a fekete ribizli, a földi eper, de akár a meggy is.

Hozzávalók:

• 1 kg bogyós gyümölcs
• 1 kg cukor
• 4 evőkanál citromlé (a meggyhez nem kell adni!)

Elkészítése:

• Az érett bogyókat válogassuk ki és mossuk meg. A meggy esetében magozzuk azt ki! Öntsük rá a cukrot, hagyjuk állni egy éjszakáig, mindenképpen hűtőszekrényben tárolva!

• Reggel öntsük bele a cukrozott gyümölcsöt egy lábasba, majd tegyük fel közepes lángra. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, ezután adjuk hozzá a citromlevet. Főzzük még további öt percig.


• A kész lekvárt öntsük sterilizált befőttesüvegekbe, végül zárjuk le azokat. Nálunk a 250 ml-es üvegek a legnépszerűbbek, csavaros fedéllel. Amíg a lekvárt főzöm, a befőttesüvegeket a mikrohullámú sütőben sterilizálom.


• A lezárt üvegeket fejjel lefelé fordítom, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.

A kész lekvár mennyisége nagyban függ a felhasznált gyümölcs fajtájától is, málnából, földieperből, fekete ribizliből 1, azonban meggyből 1,6 liternyi szükséges 1 liternyi lekvár elkészítéséhez. Ennek oka az, hogy a gyümölcsökben található lé (víz) egy része elpárolog. Ez a recept abszolút megbízható, az így elkészült lekvárok nagyszerűen elállnak bármilyen átlagos lakásban, akár hűtőszekrény nélkül is, nem savanyodnak meg, nem forrnak fel.

Segíts barátaidnak, ismerőseidnek a befőzésben, mutassad meg nekik ezt a csodás receptet!