Praktikus megoldások a gyerekszoba berendezéséhez

A gyerekszoba tervezésénél nem csak azért könnyű elakadni, mert hatalmas a kínálat a bútorokból, használati eszközökből mind anyagok, mind színek, mind minták tekintetében. Azért is nehéz szelektálni, mert a gyerekünknek legszívesebben minden hasznosnak vélt dolgot megvennénk. Ám érdemes mérlegelni, mikor mire lehet valójában szükség, és hogyan tudunk aktuális, de mégis időt álló kuckót létrehozni. Ebben igyekszünk segíteni.

Az első lépések

Attól függően, hogy gyermekünk mennyi idős, más-más koncepcióval, célokkal állunk neki a szoba tervezésének. A legnehezebb dolog talán a babaszoba megvalósítása, hiszen itt még kevésbé látjuk előre a felmerülő igényeket, a számunkra legideálisabb, legkényelmesebb megoldásokat, valamint a babánk személyiségét. 

Az első lépés a színek kiválasztása: ha nagyobb gyermekünk van, akkor akár vele együtt is dönthetünk. Ha szeretnénk jól variálható, pasztell, nem hivalkodó színeket, akkor mutassunk neki ilyen színskálát, így választhat ő, de közben szem előtt maradnak az ésszerű, felnőtt igények is. 

Amennyiben babaszobát álmodunk meg, tényleg csak a legszükségesebb bútorokkal kezdjünk, ezek közül pedig a minél praktikusabb és stabilabb darabokat válasszuk. Ne feledjük: egy kisbaba mászik, játszik, tanul majd járni köztük, ezért utóbbi nagyon fontos tényező. Ha kiválasztottuk a főbb berendezési tárgyakat – kiságy, pelenkázó, gyereklámpa, szekrény, játékos polc –, amelyek színben, anyagban harmonizálnak egymással, elkezdhetjük keresni az apró, de fontos kiegészítőket.

Praktikus megoldások

Talán elsőre nem gondolnánk, hiszen egy apró újszülöttet várunk, akinek még a ruhái, takarói, játékai is aprók, – de a gyerekszobában az egyik legfontosabb szempont a megfelelő mennyiségű tárolóhely. Szerencsére ma már számos szép és játékos megoldást találhatunk erre: színben, anyagban – a műanyagtól a fán át a textilig – változatos, kerekeken guruló, vagy használaton kívül apróra összehajtható dobozokat vásárolhatunk. Így a játékokat, ágyneműket esztétikusan pakolhatjuk el. Egy kisgyerek esetében még a polcokon is érdemes tárolózsákokat alkalmazni, mert sokkal könnyebb a játékokat elpakolni így, mint egyesével felhelyezve.

Bár számos izgalmas bútor, kiegészítő vár ránk, amikor gyerekszobát tervezünk, ne essünk túlzásba! Hagyjunk megfelelő teret a játékra is, hiszen egy túlzsúfolt helyiségben nincs lehetőség felszabadultan eltölteni az időt. Egy ízléses gyereklámpa, a hozzá passzoló falmatrica, színben harmonizáló kellemes, puha szőnyeg és ágytakaró – ez mind elegendő ahhoz, hogy otthonossá tegye a gyerekünk birodalmát.

A praktikusság szempontjából érdemes utánanézni azoknak a bútoroknak, amelyek idővel, ahogy a gyermek igényei változnak tovább alakíthatóak: például számos kiságyból lehet gyerekágyat varázsolni, de etetőszékből lehet rajzolóasztal, vagy épp pihenőszékből gyerekfotel. Ezek a darabok segítenek abban, hogy ne kelljen évente új bútort vásárolni – bár az első években egy gyerek igényei egyébként gyorsan változnak.

Ha idősebb gyermeknek álmodunk meg új birodalmat, szintén gondolkodjunk előre. Egy nagy óvodásnak már tervezhetünk be íróasztalt kisasztal helyett, színekben pedig választhatjuk az egyszerűbb megoldásokat. Csak az apróbb kiegészítőket tekintve döntsünk inkább a mesefigurás verziók mellett, ne a nagyobb bútorok kapcsán, mert a gyerekek egy-két éven belül már kinövik ezt a fajta rajongást, és jó, ha nem kell újra festeni és átrendezni mindent.

Amennyiben több gyerek fog a szobában lakni, szintén nyerhetünk teret praktikus megoldásokkal: például egy emeletes ággyal, vagy egy magasított ágy alatt helyet foglaló íróasztallal. Ebben az esetben még inkább figyeljünk a megfelelő megvilágításra: a gyermeklámpák között a falilámpától, az olvasólámpákon át, a függő lámpákig számos ízléses darabot találhatunk.

Kényelmes és esztétikus kiegészítők

Ha úgy érezzük, teljes a berendezés, de itt-ott mégis hiányzik valami funkció vagy látványelem, bátran nézzünk körbe a hasonló témájú weboldalakon. Ha kevés például az ülőhely, remek megoldásokat találhatunk: a különböző színű, mintájú babzsákfotelek remekül feldobják a szobát. Emelett alkalmasak helyet kínálni, ha vendégek érkeznek, de könnyen egymásra dobhatóak az ágy tetején, ha nincs szükség rájuk.

A stabilabb tárolóládákat is díszíthetjük színben harmonizáló párnákkal, takarókkal, és könnyen ülőalkalmatosságot varázsolhatunk belőlük. A játékos, színes lámpabúrákkal, képkeretekkel, függönyökkel, baldachinokkal mind-mind személyesebbé és otthonosabbá tehetjük a szobát.

Ízlés és sokszínűség

A választék tehát hatalmas, azonban körültekintő tervezéssel a funkciót és a praktikumot előtérbe helyezve, mégis ízléses, modern és hosszú távon alkalmas gyerekszobát álmodhatunk meg. Kezdjük a színekkel, anyagokkal, funkciókkal, és ezeket szem előtt tartva haladjunk fokozatosan a kiegészítők felé. Utóbbiak segítségével a játékosságot, a család ízlését, a gyermek kívánságait, az aktuális életkor igényeit, valamint az esetleges divatot is becsempészhetjük a térbe, miközben időtálló gyerekbirodalmat alkotunk.