Rejtett veszély – Ezért mondják az orvosok, hogy ne hordj flip-flop papucsot!

Amint egy kissé melegebb lesz, a flip-flopok előkerülnek a szekrények mélyéről. Kétség sem férhet hozzá, a legkényelmesebb nyári viseletek közé tartoznak. Hogy veszélyei is vannak a flip-flop papucsnak, valószínűleg senki sem gondolná. Pedig vannak és erről az orvosok sokat tudnak mesélni. Az ő véleményük szerint soha nem szabadna többé ilyen lábbelit viselnünk.

Meglehetősen ingataggá teheti a lépést, könnyen előre is bukhatunk benne. Mivel a bokánkat közben semmi sem támasztja, szét is mehet, ha éveken át flip-flop papucsot hordunk. Ne feledkezzünk meg egy másik problémáról, amit szintén ez a papucs okoz: a csúnya kalapácsujjakról. Mivel semmiféle beépített támasztékkal a lábbeli nem rendelkezik, a lábujjhegyeknek kell felemelkedni és megtartani a papucsot a lábfejen minden egyes lépéskor. Ha csak egy órát sétálunk benne, azzal 5000 lépéssel közelebb kerülünk a kalapácsujjhoz.

Hiszed vagy sem, a flip-flop papucs staphylococcus fertőzést is okozhat. Ez a laza lábbeli mágnesként vonzza a baktériumokat, amelyek tapadnak a gumi talphoz. Az E-coli, a széklet baktériumok és más kórokozók, melyekkel a papucs talpa az utcán találkozik, mint a papucs belső felén köthetnek ki.

Egy teszt során kimutatták, hogy a flip-flop egy napi viselése során 18.000 baktériumot lehet összeszedni. Gondolj bele, ebből a több ezerből már egy is elég ahhoz, hogy beteg legyél! Ha a staphylococcus baktérium bejut egy, a lábunkon lévő apró sérülésbe, nagyon kellemetlen dolgokat okozhat, mi több, akár halált is!

A kísérlet során olyan baktériumokat is találtak a papucson, melyek normál esetben a szájüregben élnek. Ez azzal magyarázható, hogy az emberek köpködnek az utcán, amibe aztán papuccsal belelépünk. Mi van, ha az illető beteg volt?!

Egyéb érvek a flip-flop papucs viselése ellen:

  • a bütyök még rosszabbá válhat tőle
  • mérgező anyagokból gyártják
  • a vékony pánt a lábujjak között szörnyű hólyagokat tud okozni
  • mivel benne a lábunk jóval nagyobb erővel csapódik a talajhoz, tönkreteheti a sarkakat
  • rosszat tesz a testtartásnak
  • lúdtalpasoknak nem ajánlott, mivel nincs benne semmi, ami alátámaszthatná a talp boltozatot, derékfájást és csípőfájdalmat is okozhat

A videóból még többet megtudhatsz a filp-flop viselés veszélyeiről!