Mi alapján válasszunk tokot a mobilunkra?

A mindennapi életünknek olyannyira szerves részévé vált a telefon, hogy szinte már nincs is olyan helyzet, hogy ne vinnénk magunkkal. Ebből adódóan váratlan balesetek – elejtjük, beütjük, ráejtünk valamit stb. – mindig adódhatnak, ám sok múlhat egy jól megválasztott telefontokon.

Ebből következően a telefonvásárlás kötelező velejárója a megfelelő tok beszerzése is. De mi alapján válasszuk ki a tökéletes telefontokot?

Szilikon telefontokok

A telefontokok készülhetnek szilikonból, bőrből, műanyagból, műbőrből, de akár fából vagy fémből is. A szilikontok normál, vékony és ultravékony kivitelben is elérhető. A vékony szilikontok igen népszerű, mert kényelmesen belesimul a kezünkbe, emellett rendkívül könnyű is. Emellett kellő védelemmel is ellátja a telefont, mert rugalmas jellegénél fogva jól tompítja a legtöbb fizikai behatást.

Kialakításában az egyszerű hátlapos szilikon tokok a legkelendőbbek. Egyrészt rendkívül praktikusak, hiszen könnyen feltehetők és levehetők, illetve az átlátszó mellett sokféle színű és akár még mintás is kapható belőle, rugalmasak, emellett pedig nagyon olcsók is. Szorosan simulnak a telefonhoz, de szabadon hagyják mindegyik csatlakozóját. Némelyik szilikon telefontok hátlapja érdes, csúszásgátló, hogy elkerüljük a véletlen baleseteket. Számos tok kerete vastagabb kialakítású, hogy jobban tompítsa a kritikus területeket ért ütéseket, ha a telefont például a sarkára vagy az oldalára esik.

A szilikon hátlapoknak ugyanakkor hátránya, hogy a telefon képernyőt védelem nélkül hagyják, így arra fokozottabban figyelnünk kell a továbbiakban is, hogy ne sérüljön, karcolódjon. A kijelzőt nemcsak a durva behatásoktól kell védenünk, de fontos rendszeresen tisztítani, hiszen a porszemek is képesek látható karcnyomokat hagyni rajta. Ennek a problémának a kiküszöbölésére jó megoldás, ha a szilikontok mellé képernyővédő fóliával is ellátjuk a telefonunkat – a kettő együtt már tökéletes védelmet biztosít az egész készüléknek.  

A műanyag tokok

A műanyag tokok szintén hátlapok, rendszerüket tekintve hasonló paraméterekkel rendelkeznek, mint a szilikonból készültek, de valamivel jobban védik a telefont a portól és egyéb szennyeződésektől. Vékony kialakításuk miatt ezek is jól illeszkednek a telefonhoz, és szintén számos színben elérhetők, ugyanakkor kicsit nehézkesebb a felhelyezésük, és kevésbé bírják a gyakori váltogatást. Mivel ez is hátlap, a kijelzőt ez sem védi, így arra a műanyag tok esetében is figyelnünk kell. Előnye, hogy fényesen csillogó, könnyen tisztítható, és időtállóbb a szilikonnál.

Mivel a műanyag tokok merevebb anyagból készülnek, komoly hátrány lehet, hogy kevésbé ütéselnyelők. Ennek áthidalására némely műanyag tok belseje szilikonnal van bélelve, másoknak az oldalpereme készül szilikonból – ha szeretjük a műanyag tok elegánsabb megjelenését, érdemes belőle ilyen típust választani. 

Ütésálló telefontokok

Ha a telefon extrém körülményeknek van kitéve, érdemes egy olyan tokot választani hozzá, ami extra védelemmel látja el. Így például ha az ember:

  • aktívan sportol,
  • építkezésen dolgozik,
  • rendszeresen kirándul,
  • kültéri munkát vagy egyéb kemény fizikai munkát végez,

érdemes ütésálló telefontokot beszereznie, hiszen ezeken a helyeken a telefont is nagyobb eséllyel érhetik balesetek. Az ütésálló tokokat úgy alakították ki, hogy az erősebb ütéstől is védjék a telefont. Az anyaga jellemzően kemény műanyag, amit szilikon részek erősítenek a kritikus helyeken. A sarkaknál szintén meg vannak erősítve egy extra anyagréteggel. A tok pereme az előlapra is ráhajlik, így nemcsak a telefon hátulját védi, de a kijelzőt is. Az aljába beépített porfogó védi a ki- és bemeneteket a szennyeződésektől, ami például egy építkezésen szintén rendkívül hasznos. Hátrányuk azonban, hogy növelik a telefon súlyát és méretét.

Nyitható tokok

Aki szeretne a telefonjának teljeskörű védelmet biztosítani, annak érdemes nyitható tokot választania hozzá, mert az a telefon hát- és előlapját egyszerre védi. A kihajtható tokok elegáns kivitelük miatt a vállalkozók és üzletemberek körében igen népszerűek, de azok számára is praktikus, akik folyamatosan a táskájukban vagy a zsebükben tartják a mobiljukat, mert ez a készülék kijelzőjét is védi a portól, a karcoktól és más szennyeződésektől. Becsukott állapotban egy mágneses zár, esetleg patent- vagy tépőzár tartja a helyén a fedlapot. 

A nyitható tokoknak kialakításuk szerint 2 típusuk van:

  • az oldalra nyíló könyvtok,
  • és a lefele nyíló fliptok.

A könyvtok előnye a fliptokkal szemben, hogy ebben a tokban a telefon kitámasztható. Akik például a telefonjukon néznek filmeket, vagy hosszasan folytatnak rajta videobeszélgetést, azoknak a könyvtok praktikus megoldást jelent. Telefonálás közben azonban a lefelé nyíló tok kényelmesebb, mert kevésbé zavar a fedlap.

A nyitható tokoknak kényelmes változata az a típus, amelynek van egy hívásmutató „ablaka”: ez a lenyitható ablak úgy is lehetővé teszi a hívások fogadását, hogy közben nem nyitjuk ki a tokot.

A kihajtható tokok ráadásul akkor is kapóra jöhetnek, ha az ember szereti a bankkártyáját és az iratait a telefon tokjában tartani. A kihajtható tokok némelyikében tárolhatunk:

  • bankkártyát, hitelkártyát,
  • pénzt (helyettesítve ezzel a pénztárcát),
  • bérletet,
  • és egyéb iratokat.

Amennyiben emellett a típus mellett tesszük le a voksunkat, számolnunk kell azzal, hogy a nyitható telefontokok vastagsága szintén növeli a telefon súlyát és méretét.