Tudsz-e róla? 73 éve halt meg Felix Salten magyar származású osztrák író, a „Bambi” szerzője

Fotó: Bambi: The Walt Disney - DVD

Eredeti nevén Salzmann Zsigmond zsidó származású osztrák író. Nevét 1923-ban írt munkája, a Bambi tette világhírűvé. Németországban 1936-ban betiltották a könyveit. Két évvel ezután Bécsből menekülnie kellett és Zürichbe költözött.

Siegmund Salzmann néven született Budapesten, majd 3 hetes korában családja Bécsbe költözött. A 19. század végén több más zsidó család is kivándorolt Magyarországról Ausztriába, miután 1867-től ott lehetőségük nyilt a teljes állampolgárság elnyerésére. Amikor apja csődbe jutott, kénytelen volt iskoláit korán abbahagyni és munkába állni egy biztosítási irodában. Emellett versekről és könyvekről írt ismertetőket újságokban. Közben csatlakozott a Fiatal Bécs Körhöz. Bécsben felvették a „Zur Wahrheit” nevű szabadkőműves páholyba.

Leghíresebb munkája a Bambi, melyet 1923-ban írt (a Bambi név az olasz bambino – kisbaba kifejezésből ered). 1928-ban fordították angolra. Az angol fordítást Thomas Mann ajánlotta a rajzfilmkészítő Walt Disney figyelmébe. 1933-ban 1000 dollárért eladta a megfilmesítési jogot Sidney Franklin rendezőnek, aki később továbbadta a Walt Disney stúdiónak, így a rajzfilm óriási sikeréből egy cent haszna sem származott.

Öt évig tartó gondos, komoly munka után 1942-ben mutatták be a könyv alapján készült rajzfilmet. 2006-ban született meg a Bambi 2, azaz a Bambi és az erdő hercege c. animációs film, amely nem is hagyományos értelemben vett folytatás, hanem inkább pillanatképnek nevezhető valahonnan az első rész környékéről.

Magyarul először a Pantheon Kiadónál jelent meg a mű, Fenyő László fordításában. A mű megjelent továbbá György Ferenc (1957) és Nádori Lídia (2013) fordításában.

Ottilie Metzl színésznővel kötött házasságából két gyermeke született, Paul és Anna-Katherina. Az 1930-as években a nácizmus előretörése miatt egyre veszélyesebbé vált az életük, A Bambi a Harmadik Birodalomban tiltólistára került, Adolf Hitler 1936-ban betiltotta könyvét. Két évvel ezután Bécsből a svájci Zürichbe költözött, majd haláláig (1945. október 8.), ott élt.

Bambi Mesejáték Bakelit magyar hangjáték 1. Felix Salten könyve alapján

Lenyűgöző, tanulságos történet, nagyszerű hangszínészekkel.
Segítségükkel az ember szinte maga előtt látja a történetet.
Gyermekkorom legemlékezetesebb mesejátéka a bakelites korszakból.
Mindenkinek, gyermeknek és felnőttnek is csak ajánlani tudom.
Jó szórakozást hozzá!
Készült: 1984
György Ferenc fordítását átdolgozta: Csajági János
Zenei munkatárs: Hegedűs Emmi
Dramaturg: Hackl Jolán

A regény szereplői:
Bambi – a regény főhőse, később Bambi herceg
Bambi édesanyja
Erna – Bambi édesanyjának unokanővére
Faline és Gobó – Erne leánya és fia, később Bambi kedvese
„Ő” – a vadász
Az öreg – Bambi édesapja, idős őzbak
Öreg herceg – tekintélyes őzbak, ezek fejedelme
Ronno, Karus – hercegek, Bambi vetélytársai
Nyúl barát – Bambi barátja
Macskabagoly – aki azzal szórakozik, hogy ijesztgeti a többieket
Mókus, szajkó, hollók, varjak, stb. – erdei állatok