Új divat születik? Költők versrészleteivel és arcképével díszített pólók kerültek forgalomba

A költészet és az irodalom divatba hozása a célja annak a két huszonéves fiatalnak, akik Vates márkanév alatt nagy magyar költők versrészleteivel és arcképeivel ellátott pólókat dobtak a piacra.

Az ötletet rengetegen támogatják, többek között hazánk egyik legnépszerűbb kortárs írója, Lakatos Levente, és Kemény Zsófi író, slammer.

A Vates két tulajdonosa, Csányi Péter és Bárány Bence azt szeretné, ha az irodalomról és a költészetről sokaknak nem csak az unalmas középiskolai verselemzések, vagy a stresszes felelések jutnának eszükbe. Úgy vélik, nem csak a színészekért és a zenészekért lehet rajongani, hanem a nagy magyar költőinkért is, és ezt a rajongást, tiszteletet az ő esetükben is ki lehet fejezni akár egy pólón is. Az alapítók elmondása szerint vevőik egyik kedvence az Ady Endre arcképével ellátott póló.

Viszkok Fruzsi gyakran szokott beszélni az olvasás fontosságáról és saját irodalmi élményeiről. Már csak ezért is…

Közzétette: Vates – 2019. augusztus 8., csütörtök

A Vates (vátesz) szó annyit tesz: küldetéstudatos költő. Csányi Péter azt mondta, azért erre a névre esett a választásuk, mert bennük is van küldetéstudat: kulturális alapokon nyugvó közösséget szeretnének építeni a fiatalok számára.

„A középiskolai irodalom tanárom nagy hatással volt rám. Az órái alatt megértettem azt, hogy a művészet lényege, és valódi szépsége a más nézőpontján keresztüli tanulásban van. Ennek hatására a szabadidőmben is sok verset olvastam, végül pedig a költészet rajongójává váltam. Már ekkoriban felmerült bennem a kérdés, hogy miért nincs egy olyan ruházati márka, ami egyfajta brandet, márkát épít fel nagy költőinkből. Ki ne szeretne mondjuk egy „Ady Endrében” végigsétálni az utcán, így is kifejezve tiszteletét munkássága iránt? Sok éve nyomtattam is magamnak egy pólót az ő arcképével, alatta a kedvenc idézetemmel, de ennyiben maradt a dolog. Az ötlet tehát régóta megvan, de most jutottam el a megvalósításig” – mondta Csányi.

A fiatalember úgy érezte, itt az ideje a tettek mezejére lépni. Londonban diplomát szerzett, majd tavaly szeptemberben egy ottani nagyvállalatnál kezdett dolgozni, de nem feküdt neki a napi mókuskerék, ezért úgy döntött, saját vállalkozásba kezd, és hazaköltözik.

„Mindenképp olyan emberrel szerettem volna együtt dolgozni, aki szereti az irodalmat. Így került a képbe Bárány Bence, akinek a nevét szinte mindenki ismeri, aki kedveli a magyar slam poetryt. Mindezek mellett pedig Bence egy rendkívül tehetséges grafikus is. Négy hónap alatt megcsinálta az induló kollekciónk designjait, én közben közösséget építettem, leginkább az Instagramon. A legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy három hónap alatt 5000 követőnk lesz, de ez is egy megerősítés volt számunkra azzal kapcsolatban, hogy van értelme annak, amit csinálunk” – fűzte hozzá Csányi Péter.

@saliszimi kérésére! Üzenetben kérhetitek kedvenc idézetetek megosztását! ✍️#vatesproject #vers #napivers #költészet #irodalom

Közzétette: Vates – 2019. augusztus 1., csütörtök

A projekt sikerességét jól példázza, hogy az ország egyik legfelkapottabb írója, Lakatos Levente is a „mozgalom” mellé állt:

„Nekem az tetszik igazán, hogy a Vates a magyar irodalom legnagyobbjait úgy hozza közel a fiatalokhoz, hogy közben a ruhák abszolút megfelelnek a mai divatnak. Szerintem mindenki talál magának kedvencet József Attila, Petőfi Sándor, vagy épp Jókai Mór versei között. Ők valódi legendák. A pólók segítségével ráadásul visszarepülhetünk azokba az időkbe, amikor megismerkedtünk ezekkel a klasszikusokkal. Jó nosztalgiázni az idézetek segítségével, újraolvasni régen látott sorokat, mert ezek 10-15 év távlatából sokszor teljesen új értelmet nyerhetnek.”

– mondta az író.