Zöldbe borultak a buszmegállók Bécsben

Fotó: twitter.com

A Forbes beszámolója szerint az osztrák fővárosban öt busz, valamint villamosmegálló “zöldült be.” A kísérleti projekt keretében vadszőlővel futtatták be a kiválasztott megállók váróinak tetejét és hátsó részét, így próbálják megoldani a hősziget-jelenség problémáját.

Az utasvárók hátuljához olyan virágtartót rögzítettek, amely beépített víztárolóval rendelkezik. A tartókba japán vadszőlők lettek elültetve, ezek ugyanis gyorsan növekednek, így hamar befutják majd a megállók tetejét. A tervek szerint a vadszőlő a megállók minden részén felfut majd, a lombtető így kiváló árnyékot fog nyújtani az ott várakozóknak. A ‘zöld megálló” ráadásul hűs is lesz majd, a levelek párologtatásának és az árnyékolásnak köszönhetően – írj az index.hu.

A tesztüzem egy évig tart majd, és ha minden jól megy, a jövőben már csak olyan megállókat építenek majd Bécsben, melyek alkalmasak lesznek “zöldtetős” megoldásokra. A bécsi tömegközlekedési vállalat ezzel kapcsolatban várja az utasok és a szakemberek ötleteit is, a legjobb koncepcióra pedig közbeszerzési eljárást indítanak a jövő év folyamán.

Egy megálló “zölddé változtatása” kicsivel több, mint másfél millió forintnyi eurójába került Bécs városának, az önkormányzat pedig arról számolt be, hogy 500 ezer eurót különített el további zöldfelületek kialakítására, valamint 8 millió eurót faültetésekre.

Ti örülnétek, ha nálunk is megjelennének a “zöld megállók?”