10 veszélyes, agykárosító szokás, amivel azonnal fel kell hagynod!

Az agy hihetetlenül fontos része testünknek, az egyik legnagyobb szervünk, a fő irányító központ. Számtalan feladatot és funkciót lát el, emellett sok-sok információt tárol.

Finom szerkezete könnyedén károsodhat, ez pedig rengeteg egészségi problémához és komplikációhoz vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ezek napjainkban az agyat leginkább károsító szokások:

1. Reggeli kihagyása

Folyamatosan halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, mégis sokan rendszeresen kihagyják, köztük azok is, akik csökkenteni szeretnék a vércukorszintjüket. Miután éjjel nem ettünk, kihagyni a reggelit tápanyaghiányt eredményez az agyban és ha ez rendszeresen ismétlődik, az agy degenerációjához vezethet.

2. Alváshiány

A hosszabb ideig tartó alváshiány az agysejtek pusztulását okozhatja. Az alvás nemcsak pihenteti a testet, de lehetőséget ad annak regenerálódásához az egész napi stressz után. Ezért az alvás jelentőségét sose becsüljük alá!

3. Magas cukorbevitel

A cukor sajnos megbújik szinte minden élelmiszerben és italban, amit nap mint nap elfogyasztunk. Ha elkerüljük a cukrot, csodás hatásokat fogunk tapasztalni, mivel a cukor megakadályozza, hogy a test kellőképpen hasznosítsa a tápanyagokat, alultápláltsághoz és az agyfejlődés rendellenességeihez vezethet.

4. Túlevés

A túlevés elhízáshoz, puffadáshoz, az önbecsülés és a szellemi teljesítmény csökkenéséhez vezet, emellett károsítja az agyi verőereket.

5. Dohányzás

Az egyik leginkább káros szokás, ami minden hatása mellett még az agy zsugorodását is eredményezheti, valamint demenciával kapcsolatos betegségeket okozhat, mint pl. az Alzheimer-kór.

6. Fedett fővel aludni

Furcsán hangzik, de ha valaki rendszeresen úgy alszik, hogy fejét befedi valamivel, kevesebb oxigént tud beszívni az éjszaka folyamán. Alvás közben szédülést, levegőhiányt érezhet. A fokozott szén-dioxid belégzésének veszélye is fennáll.

7. Légszennyezés

Ez az a faktor, ami ellen nem sokat tehetünk. Pedig az agynak a megfelelő működéshez rengeteg friss oxigénre van szüksége, a szennyezett levegő folyamatos belélegzése azonban csökkenti az oxigénbevitelt és negatívan hat az agy teljesítőképességére.

8. Betegség alatt megdolgoztatni az agyat

Olyan világban élünk, ahol mindenkinek kevés az ideje és mindenki folyton rohanásban van. Sokan még betegen sem hagyják abba a munkát. Megfeledkeznek arról, hogy a betegséggel a test jelzi, hogy szüksége van a lassúbb tempóra, agyunknak a szünetre. Ennek következtében, ha betegen is folyamatosan dolgoztatjuk az agyunkat, csökkentjük annak hatékonyságát és károsodás idézhetünk elő benne.

9. Szótlanság

A beszéd elősegíti az agy fejlődését, az intellektuális párbeszédek erősítik és javítják az agyműködést.

10. Ösztönző gondolatok hiánya

A gondolkodás tágítja az agyat és segíti annak működését, jó módszer a folyamatos fejlesztésére. Ha nem érdeklődünk semmi iránt, nem bővítjük ismereteinket, azzal romboljuk agyi képességeinket és teljesítményünket.

Az agy tehát egy fantasztikus eszköz, ami csodákra képes, ha foglalkozunk vele és még tovább fejlesztjük.