4 tipp, hogy kirobbanó energiával induljunk neki a télnek

A téli hónapok beköszöntével a szervezetünk számos kihívással néz szembe, hiszen ekkor tetőzik az influenzaszezon, illetve a hidegebb hőmérséklet miatt könnyen meghűlhetünk a szabadban. Hogyan készüljünk fel a télre, hogy a decembertől februárig tartó időszak ne a betegségekről, hanem az energikus mindennapokról szóljon? Alábbi cikkünkből kiderül!

1. Táplálkozzunk egészségesen!

Habár az egészséges étkezés az év 365 napján fontos, azonban a téli időszak előtt kiemelten érdemes odafigyelni arra, hogy mi is kerül a tányérunkra. Fogyasszunk vitaminokban, fehérjében és rostban gazdag ételeket, hogy az immunrendszerünket felkészítsük a fogcsikorgató hideget hozó hónapokra.

Szénhidrátok terén pedig az egyszerű helyett törekedjünk az összetett szénhidrátok fogyasztására, hogy minél több energiát biztosítsanak az étkezéseink. Naponta legalább 2 alkalommal fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt is, hiszen rengeteg értékes vitaminnal gazdagíthatjuk a szervezetünket.

TIPP: Q10-koenzim segítségével nem csak energikusabb mindennapokat teremthetünk, de antioxidáns hatásának köszönhetően az immunrendszerünket is remekül erősíthetjük.

2. Sportoljunk rendszeresen!

Célszerű legalább heti 2-3 alkalommal sportolni egy kicsit, hogy a szervezetünk valóban megerősítve várja a telet. A sportolás egyrészt erősíti az immunrendszert, másrészt javítja a vérkeringést, harmadrészt pedig hozzájárul az energiával teli, kiegyensúlyozott mindennapok eléréséhez.

Akár futni, biciklizni vagy éppen súlyzózni szeretünk, ha hetente 2-3-szor legalább 30-40 percet mozgunk, azzal hatalmas szolgálatot teszünk az egészségünknek. Ráadásul néhány hónap alatt akár bombaformába is hozhatjuk magunkat, a sportolással tehát csakis nyerhetünk.

TIPP: Akár egy konditeremben, otthon vagy szabadtéren mozgunk, mindenképpen melegítsünk be alaposan. Szánjunk legalább 5 percet az ízületeink és izmaink bemelegítésére, hogy megelőzzük az ízületi problémákat vagy akár az izomszakadásokat okozó sérüléseket is. Néhány guggolás, egy kis karkörzés és vállkörzés elvégzésével már nem hidegen fogjuk megterhelni az ízületeinket és izmainkat.

3. Amíg csak lehet, mozduljunk ki a szabadba!

Naponta 20-30 percnyi sétálás szintén jót tesz az egészségünknek, és még az alvásunk minőségét is jelentősen javítja. Ha pedig szeretjük a természetet, akkor a rendszeres kirándulás is tökéletes választás, ahol a kisebb-nagyobb emelkedőkön való túljutás még kellemesebb fáradtságérzetet eredményez a nap végére.

Használjuk ki a kemény mínuszok előtti időszak minden percét, hiszen télen minden bizonnyal kevesebb alkalmunk lesz túrázni vagy a szabadban kocogni. Ha úgy érezzük, hogy a kinti idő már túl hideg a hosszabb sétákhoz vagy a sportoláshoz, válasszunk bent is végezhető mozgásformákat. Ehhez egy fitness szőnyeg beszerzése és néhány saját testsúlyos gyakorlat végzése már bőven elegendő lehet, de ha semmit nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor futópad vagy szobabicikli mellett is dönthetünk.

4. Óvjuk szervezetünket a hidegtől!

Szorítsuk minimálisra a megbetegedések esélyét, és öltözzünk mindig rétegesen. Késő ősszel ugyanis már igencsak csalóka lehet az időjárás, és a délutáni órákban hirtelen hűlhet a levegő.

Ha a szabadban sportolunk, akkor is öltözzünk kellően melegen, de nem kell túlzásba vinni. Ugyanis sportolás közben néhány fokot emelkedhet a testhőmérsékletünk, és ha verejtékben úszunk a ruha alatt, az szintén megfázást eredményezhet.

Ha megfogadjuk a fenti tippeket, máris rengeteget teszünk azért, hogy valóban kirobbanó energiával vághassunk neki a téli időszaknak. Táplálkozzunk egészségesen és személyre szabottan multivitamin készítmény és Q10-koenzim szedésével kiegészítve, sportoljunk legalább heti 2 alkalommal, továbbá használjuk ki a jó időt, amíg csak lehet. Ha pedig beköszöntenek a csípős hideg téli hónapok, védjük tudatosan a szervezetünket a hidegtől réteges öltözködéssel.