Ezzel az új találmánnyal munka nélkül maradnak a fordítók, tolmácsok!

Mindannyiunkkal előfordult már legalább egyszer élete során, hogy olyan helyzetbe került, ahol idegen nyelven kellett volna valamit megmagyarázni, de nyelvtudásunkból csak mutogatásra futotta. Ezen persze lehet nevetni, de a nyelvtudás, illetve annak hiánya sokszor égető probléma tud lenni. Még a nagy áttörést jelentő gépi fordítóprogramok ellenére is, a közelmúltig a nyelvi korlátok problémája megoldatlan maradt, hiszen az élő kommunikációban nagyon nehézkes a szöveges fordítóprogramok használata. Azonban hamarosan, hála a modern technológiáknak, ez a probléma is megoldódni látszik!

2017 tavaszán, a világ minden táján elkezdték értékesíteni azt a fantasztikus eszközt, amely a „The Pilot” nevet kapta. Ez egy, a Waverly Labs cég által kifejlesztett, széles felhasználási körű innovatív termék, melyben az az igazán újszerű, hogy tulajdonképpen egy kicsi, vezeték nélküli fülhallgató, ami lehetővé teszi, hogy beszélhessünk külföldiekkel, azaz ez valójában a te szinkrontolmácsod. A készülék veszi és felismeri a beszédet, és azonnal le is fordítja azt.

Jelenleg a „Pilot” képes automatikus fordítást végrehajtani angolul, olaszul, franciául, spanyolul és portugál nyelven. A közeljövőben a cég fejlesztői további nyelveket terveznek hozzáadni az eszköz idegen nyelv tárához, köztük a németet, a hébert, az arabot, sőt szláv nyelveket, beleértve az orosz nyelvet is.

Egy új eszközt már előrendelése is lehet venni, ekkor egy „Pilot” ára 129 dollár. Jelenleg azonban 249-229 dollárba kerül egy szett. 2018 elején az értékesített mennyiség meghaladta a 4 millió darabot!

Az új „Pilot” rendszernek köszönhetően szinte minden országban bármikor szabadon kommunikálhatunk, mindenféle nehézség nélkül. Ahhoz, hogy idegen nyelven beszélgetést kezdeményezzünk, a két félnek mindössze annyit kell tennie, hogy a kis vezeték nélküli fülhallgatót bele kell helyeznie a fülébe. Szerencsére nem kell keresni egy olyan embert az idegen városban, akinek ugyancsak van ilyen tolmácsa, hiszen a „Pilot” megvásárlásakor egy szettet veszünk meg, amiben két készülék található, jobban mondva egy pár (egy jobbos és egy balos), és amennyiben szükséges, az egyiket a beszélgetőpartnernek adhatjuk.

A „Pilot” működésének elve nagyon hasonló a „Galaxis útikalauz stopposoknak” című filmből származó BabelFish-éhez. A nyelvek között egyszerűen válthatunk, amennyiben okostelefonunkra letöltöttük a megfelelő alkalmazást. Ez is a szett részét képezi. Igazából a „Pilot”-ot ugyanúgy kell használni, mint egy hagyományos Bluetooth-fejhallgatót, így akár zeneszámokat is hallgathatunk rajta.

Ez az újdonság azonban a Skype szinkronfordításhoz hasonló funkcióval is rendelkezik, amely hívások kezdeményezését is lehetővé teszi, nagy előnye azonban, hogy bárhová magunkkal vihetjük, továbbá élő kommunikációban is nagyszerűen megállja a helyét.