5+5 tipp a pályaválasztáshoz

A pályaválasztás előtt álló diákokra mindig nagy felelősség nehezedik. Az általános iskola befejezésekor még sokat segíthetnek a szülők és a tanárok a döntésben. Ebben a korban még nem ez a legfontosabb kérdés egy gyerek életében. Az érettségiző diákok viszont már felkészültebbek az önálló döntésre. 

A döntést leginkább az nehezíti, hogy nem csupán egy oktatási intézményt kell választani, hanem egy életpályát. Hiszen a tizenhárom éves korodban hozott döntés befolyással van arra, hogy később milyen felsőoktatási intézményekre lesz esélyed felvételt nyerni. Az érettségi után választott főiskolai vagy egyetemi szak pedig a munkaerő piaci sikereidre lesz hatással. Érdemes tehát időt szánnod a tájékozódásra.

A pályaválasztás nehézségei a pandémia idején

A koronavírus-járvány a pályaválasztást sem tette könnyebbé. Az online oktatás és a karantén időszak miatt kialakult bezártság, a diákok tűrőképességét is próbára tette. Nehezebb volt megbeszélni a diáktársaiddal vagy a tanáraiddal a továbbtanulással kapcsolatos kérdéseket. Az egyetemi- és középiskolai nyílt napok is elmaradtak, nem volt lehetőség személyesen ellátogatni a választott intézményekbe illetve megismerni a leendő tanárokat.

A járványhelyzet javulása után újra megnyíló vendéglátóhelyek szórakozóhelyek vagy a rég nem látott barátokkal történő találkozások fontosabbá váltak, mint a továbbtanulással kapcsolatos ügyes-bajos teendők. Kevésbé volt a diákoknak kedve a pályaválasztási témára koncentrálni.

5 tipp a pályaválasztáshoz 14 éveseknek

A legfontosabb eldöntened azt, hogy gimnáziumi- vagy szak(közép)iskolai keretek között szeretnéd folytatni a tanulmányaidat.

Légy őszinte magadhoz!

Fontos tisztában lenned azzal, hogy inkább a tanulásban, olvasásban találod örömödet vagy valamilyen gyakorlati tevékenységben.  Hiszen ha tanulási képességeid jók, és inkább az elméleti dolgok iránt érdeklődsz, akkor a gimnázium segít abban, hogy később felsőoktatásban tanulhass tovább. Ha a művészetek érdekelnek, akkor pedig léteznek zenei-, médiaművészeti-, vagy táncművészeti képzést biztosító iskolák. Ha pedig már most tudod, hogy nem akarsz tanulni még közel tíz évet, akkor inkább válasz valamilyen szakmát biztosító szakközépiskolát vagy szakiskolát

Vedd figyelembe a tanulmányi átlagaidat!

Tájékozódj a felvételiztető intézmény követelményeiről! Nézd meg, hogy a választott szakon milyen tantárgyak a legfontosabbak. Olyan területen folytasd a tanulmányaidat, amelyben eddig is jól teljesítettél és érdekel téged. Ha az osztályzataid átlaga gyengébb, akkor inkább ne válasz gimnáziumi képzést.

Kérd ki szüleid, tanáraid véleményét!

Nem szégyen az sem, ha még nincs elképzelésed arról, mivel szeretnél foglalkozni felnőtt korodban. Kérdezd meg szüleidet, hogy ők mit javasolnak neked. Tanáraid pedig tapasztalataik alapján tudnak segíteni, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg.

Érdemes szakmában gondolkodni

Tájékozódhatsz arról is, hogy jelenleg melyek azok a munkaterületek, szakmák amelyben könnyű elhelyezkedni, melyek a hiányszakmák. Ha jó a kézügyességed, gyakorlati tevékenységekben vagy otthon, akkor válassz építőipari, vendéglátóipari vagy műszaki szakképesítést adó továbbtanulási lehetőséget. Ha a középsuli elvégzése után önállósulni szeretnél ezek kiváló lehetőségek, hiszen a szakmáddal szinte azonnal munkába állhatsz, akár külföldön is.

Menj biztosra!

Érdemes a kiválasztott iskolák listájára olyat is megjelölnöd, ahová a tanulmányi eredményeid alapján biztosan felvesznek. Biztosítékként egy olyan helyet, ami nem elsődleges cél, de még szívesen járnál oda. Hiszen ha mindent „egy lapra” teszel fel előfordulhat, hogy lemaradsz az áhított középiskolai helyről és olyan iskolába leszel kénytelen járni, ahová egyébként nem szerettél volna.

Fontos tehát, hogy a képességeidnek és érdeklődési körödnek megfelelő továbbtanulási lehetőséget válaszd. Ne menj a divatirányzatok, vagy a diáktársak után. Hiszen mindenki más. Nem biztos, hogy neked is az a szakmai vagy gimnáziumi képzés lesz jó, mint osztálytársaidnak, barátaidnak. Merj a saját utadon járni!

5 pályaválasztási tanács gimnazistáknak

Hajszálnyival könnyebb a helyzete a felsőoktatási pályaválasztás előtt álló diákoknak, hiszen már van némi rutinjuk az iskolaválasztási tennivalók kapcsán. Persze az egyetem vagy főiskola kiválasztása mellett gondolni kell az érettségire illetve a szalagavatóra való felkészülésre is. 

Szerezz információt a választott intézmény diákjaitól!

Ismerősökön, családtagokon keresztül próbálj meg olyan hallgatókkal megismerkedni, akik azon a főiskolán vagy egyetemen tanulnak, ahová te is be szeretnél kerülni. Segíthetnek meghozni a döntést, vagy adhatnak olyan információt, ami alapján inkább másik intézményt választasz. Segíthetnek abban is milyen módon érdemes készülni a felvételire.

Kérdezz meg szakértőket!

Sokat segíthetnek a témával foglalkozó platformok, mint amilyen a felvi.hu, de olykor jól jöhet a személyes konzultáció is.  Léteznek ingyenes pályaválasztási tanácsadással foglalkozó szervezetek, ahol szakemberek, pedagógusok segítenek a döntésben.

Nemzetközi ösztöndíjak

Ha a jövődet és a pályafutásodat külföldön képzeled el, akkor tájékozódj a külföldi intézmények ösztöndíjai vagy tanulmányi lehetőségei közül! Arra is lehetőség van, hogy csak egy-egy félévre látogass el egy külföldi egyetemre. Az ERASMUS programon belül európai országok közötti tanulmányi lehetőségeket segíti elő.

Egyetem vagy főiskola?

Vannak olyan szakmák, amelyeket csak egyetemi oktatás keretein belül lehetséges elsajátítani, ilyen például az orvosi hivatás vagy a jogász szakma. Ha idegenforgalommal, marketinggel, pedagógiával, műszaki tudományokkal szeretnél foglalkozni akkor számos főiskola közül választhatsz. Ne feledd azt sem, hogy egyetem mellett is képezheted magad. A marketing- vagy a kommunikáció bármilyen szakterület mellett hasznos lehet. Kommunikációs tréningek, marketing könyvek vagy szakmai tanfolyamok által képezheted magad.

Pályaorientációs tesztek

Ha pedig végképp elbizonytalanodtál a pályaválasztás útvesztőiben, akkor tölts ki az interneten található  pályaorientációs tesztek közül néhányat. Az eredmények segíthetnek eldönteni mi az a szakmai terület, amely leginkább passzol hozzád. 

A pályaválasztás előtt álló diákok döntése egész életükre hatással lehet. Érdemes tehát minél részletesebben utánanézned a továbbtanulási lehetőségeknek. Persze sosem késő változtatni, de kellemetlen, ha egy év után döbbensz rá, hogy nem a megfelelő helyet választottad és újra neki kell vágnod a felvételizésnek.