7 jel, hogy túl sok cukrot ettél!

Az élet gyakran nem igazságos. Erre az egyik legjobb példa az a tény, hogy szinte mindannyian rajongunk a cukor tartalmú ételekért, miközben azok rendkívül károsak az egészségünkre.

Az édes íz egyszerűen ellenállhatatlan, de amint megtudod, hogy mit művel testeddel a cukor, valószínűleg megpróbálod magad távol tartani tőle. Ha az alábbi jeleket tapasztalod magadon, gyanakodhatsz, hogy az utóbbi időben túl sok cukrot fogyasztottál, vagyis éppen itt az ideje, hogy cselekedj!

Van otthon cukkini? (kattints ide) Egyszerű és olcsó recept! 30 perc alatt csodás ételt készíthetsz belőle!

1. Sóvárgás a sok szénhidrátot/cukrot tartalmazó ételek után

Valószínűleg cukorfüggő vagy, ha gyakran érzel ellenállhatatlan vágyat cukros ételek iránt. A cukor függőséget okoz, fogyasztása láncreakcióként idézi elő a gyakori sóvárgást.

2. Energiahiány, fáradtság

Ha folyamatosan fáradtnak érzed magad és kevés az energiád, feltehetően túl sok cukrot ettél. A magas cukortartalmú ételek rövid ideig felpörgetnek, de utána az energiaszint drasztikusan lecsökken és egész nap fáradt leszel.

3. Hízás

A cukorban nincs se rost, se fehérje, éppen ezért nem kelti a jóllakottság érzetét. Minél többet eszel belőle, annál több kalóriát viszel be a szervezetedbe. A cukor az inzulin felszabadulását váltja ki, ami a cukrot a különböző szervekhez szállítja, hogy energiaként használják fel. A túlzott cukorbevitel arra ösztönzi a szervezetet, hogy még több inzulint termeljen, ami idővel inzulin rezisztenciát okoz. Ebben az esetben a szervezet már nem képes reagálni a normál mennyiségű inzulinra és nem tudja rendeltetésszerűen felhasználni a cukrot. Az inzulinrezisztencia összefügg a súlygyarapodással és az elhízással, valamint a cukorbetegséggel, mikor a hasnyálmirigy túlterheltté válik.

4. Gyakori megfázás

A túl sok cukor gyengíti az immunrendszert és annak képességét a megfázás, az influenza és krónikus betegségek megelőzésére. Ha szabályozod a cukorfogyasztásodat, csökkented a betegségekre való esélyedet is.

5. Nem ugyanaz az édes íz, mint korábban

Szakértők szerint a túl sok cukor egyenesen bombázza az ízlelőbimbókat, melyeknek egyre nő a toleranciájuk az édes ízzel szemben. Ez pedig ahhoz vezet, hogy idővel még édesebb ételek után vágyódjunk. Az elején nehéz, de ha sikerül csökkenteni a cukorfogyasztást, ízlelőbimbóink és szervezetünk kevesebb cukorral is elégedettek lesznek. Egy bizonyos idő elteltével egyes ételeket már túl édesnek is fogunk találni.

6. Homályos gondolkodás, főleg evés után

A túlzott cukorfogyasztás egyik leggyakoribb jele a homályos gondolkodás. A sok cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami nem sokkal később lezuhan. Ez a hirtelen váltakozás pedig kognitív zavarokhoz és károsodáshoz vezethet.

7. Bőr és lábfej problémák, sötét karikák a szem alatt

Az elfogyasztott cukor gyulladáskeltőként működik a szervezetben, ezért számos gyulladásos bőrproblémát okoz, mint az akné, az ekcéma, a rosacea, a bőrszárazság vagy a zsíros bőr. Ha csökkentjük a cukorfogyasztást, a bőr újra tiszta és puha lesz.

A cukor gyulladáskeltő hatása talp fascia gyulladást okozhat, ami egy vastag, rostos anyag a lábfej alján. Ez a probléma pedig komoly fájdalmakat okozhat a lábfejen.

A túl sok cukor adrenalin fáradtsághoz is vezethet, amit gyakran a szem alatti sötét karikák jeleznek.

Ha ezen tünetek valamelyikét tapasztalod, próbálj meg kevesebb cukrot fogyasztani, hogy leküzd a tüneteket és javítsd az egészségi állapotodat!