7 jel, hogy túl sok cukrot ettél!

Az élet gyakran nem igazságos. Erre az egyik legjobb példa az a tény, hogy szinte mindannyian rajongunk a cukor tartalmú ételekért, miközben azok rendkívül károsak az egészségünkre.

Az édes íz egyszerűen ellenállhatatlan, de amint megtudod, hogy mit művel testeddel a cukor, valószínűleg megpróbálod magad távol tartani tőle. Ha az alábbi jeleket tapasztalod magadon, gyanakodhatsz, hogy az utóbbi időben túl sok cukrot fogyasztottál, vagyis éppen itt az ideje, hogy cselekedj!

1. Sóvárgás a sok szénhidrátot/cukrot tartalmazó ételek után

Valószínűleg cukorfüggő vagy, ha gyakran érzel ellenállhatatlan vágyat cukros ételek iránt. A cukor függőséget okoz, fogyasztása láncreakcióként idézi elő a gyakori sóvárgást.

2. Energiahiány, fáradtság

Ha folyamatosan fáradtnak érzed magad és kevés az energiád, feltehetően túl sok cukrot ettél. A magas cukortartalmú ételek rövid ideig felpörgetnek, de utána az energiaszint drasztikusan lecsökken és egész nap fáradt leszel.

3. Hízás

A cukorban nincs se rost, se fehérje, éppen ezért nem kelti a jóllakottság érzetét. Minél többet eszel belőle, annál több kalóriát viszel be a szervezetedbe. A cukor az inzulin felszabadulását váltja ki, ami a cukrot a különböző szervekhez szállítja, hogy energiaként használják fel. A túlzott cukorbevitel arra ösztönzi a szervezetet, hogy még több inzulint termeljen, ami idővel inzulin rezisztenciát okoz. Ebben az esetben a szervezet már nem képes reagálni a normál mennyiségű inzulinra és nem tudja rendeltetésszerűen felhasználni a cukrot. Az inzulinrezisztencia összefügg a súlygyarapodással és az elhízással, valamint a cukorbetegséggel, mikor a hasnyálmirigy túlterheltté válik.

4. Gyakori megfázás

A túl sok cukor gyengíti az immunrendszert és annak képességét a megfázás, az influenza és krónikus betegségek megelőzésére. Ha szabályozod a cukorfogyasztásodat, csökkented a betegségekre való esélyedet is.

5. Nem ugyanaz az édes íz, mint korábban

Szakértők szerint a túl sok cukor egyenesen bombázza az ízlelőbimbókat, melyeknek egyre nő a toleranciájuk az édes ízzel szemben. Ez pedig ahhoz vezet, hogy idővel még édesebb ételek után vágyódjunk. Az elején nehéz, de ha sikerül csökkenteni a cukorfogyasztást, ízlelőbimbóink és szervezetünk kevesebb cukorral is elégedettek lesznek. Egy bizonyos idő elteltével egyes ételeket már túl édesnek is fogunk találni.

6. Homályos gondolkodás, főleg evés után

A túlzott cukorfogyasztás egyik leggyakoribb jele a homályos gondolkodás. A sok cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami nem sokkal később lezuhan. Ez a hirtelen váltakozás pedig kognitív zavarokhoz és károsodáshoz vezethet.

7. Bőr és lábfej problémák, sötét karikák a szem alatt

Az elfogyasztott cukor gyulladáskeltőként működik a szervezetben, ezért számos gyulladásos bőrproblémát okoz, mint az akné, az ekcéma, a rosacea, a bőrszárazság vagy a zsíros bőr. Ha csökkentjük a cukorfogyasztást, a bőr újra tiszta és puha lesz.

A cukor gyulladáskeltő hatása talp fascia gyulladást okozhat, ami egy vastag, rostos anyag a lábfej alján. Ez a probléma pedig komoly fájdalmakat okozhat a lábfejen.

A túl sok cukor adrenalin fáradtsághoz is vezethet, amit gyakran a szem alatti sötét karikák jeleznek.

Ha ezen tünetek valamelyikét tapasztalod, próbálj meg kevesebb cukrot fogyasztani, hogy leküzd a tüneteket és javítsd az egészségi állapotodat!