8. éve, hogy nincs köztünk Szita Bence, kegyetlen gyilkosai közül már egy sincs életben

Annak idején az egész országot megrázta az a különösen aljas és kegyetlen bűncselekmény, amely a mindössze 11 éves Szita Bence halálához vezetett. A kisfiú nevelőapjának egykori élettársa, Polcz Erika attól tartott, hogy a férfi számára sosem lesz ő az első, hiszen látta, milyen harmonikus, szeretetteljes kapcsolat van Bence és nevelőapja között. Ez a beteges féltékenység odáig fajult, hogy a nő elhatározta, hogy megöleti a gyermeket. Szörnyű tervét két hajléktalan segítőjével vitte végbe, akik 200 ezer forintért vállalták a gyomorforgató gyilkosságot. Bencét a kaposvári Tesco parkolójában található játszótérről csalták el, majd Sántos külterületének erdejében ölték meg, különösen kegyetlen módon: A fiút leütötték, többször megszúrták, majd élve eltemették. Szita Bence eltűnését maga Polcz Erika jelentette be, 2012. október 29.-én. A holttestre végül öt nappal később, Toponár közelében találtak rá. A gyilkosokat észrevette egy vadász, aki érezte, hogy valami nem stimmel, ezért felírta a gyanús alakok rendszámát. Az elkövetők pánikba estek, ezért a holttestet kiásták, és Toponáron ásták el újra.

Mindhárom gyilkos tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott, így Polcz Erika lett az első nő, akit Magyarországon TÉSZ-re ítéltek. Az elkövetők közül már senki sincs életben: Polcz 2017-ben, Bogdán József és Kertész József pedig 2019-ben hunyt el. A hajléktalan gyilkosok temetéséről az illetékes önkormányzatoknak kellett gondoskodni, mivel családtagjaik kitagadták őket, minden kapcsolatot megszakítottak velük. Szita Bence nevelőapja elmondta, elégtételt és egy kis megnyugvást érez annak okán, hogy fia gyilkosai közül már senki sincs életben.

A horrorisztikus bűncselekményre a közvélemény is reagált. Mikor a kisfiú halálhírét bejelentették, spontán gyertyagyújtás kezdődött az emlékére a kaposvári Tesco parkolójában, ahová több százan érkeztek, főleg fiatalok. Az eset után ismét fellángolt a halálbüntetéssel kapcsolatos vita, többen úgy gondolták, ez lenne az egyetlen elfogadható büntetés azok számára, akik ilyen borzalmat követnek el.