A fordított logisztikai megoldások előnyei

A logisztika a mindennapi életünk része, még akkor is, ha erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nagyon leegyszerűsítve a logisztikai folyamat során jutnak el a termékek, a nyersanyagok, az információk vagy az emberek egyik helyszínről a másikra. Logisztikai folyamatok segítségével kerülnek az élelmiszerek a boltok polcaira, a használati tárgyak az üzletekbe vagy közvetlenül az otthonainkba.

Mit jelent a logisztika?

A logisztikának három fő fajtáját különböztetjük meg, amelyek további szervezési folyamatokra ágazhatnak. A beszerzés során a vállalat a gyártáshoz szükséges alapanyagok, berendezések logisztikáját végzi. Az ellátás a termelés helyén történő logisztikát jelenti. Biztosítani kell a nyersanyagok mellett az előállításhoz szükséges berendezéseket és emberi erőforrást is, illetve a termelési helyen belüli anyagmozgatást is. A helyesen megtervezett logisztikai folyamat biztosítja a termelés gördülékenységét. Az előállított készterméket el kell juttatni a fogyasztóhoz, amit a disztribúción vagyis forgalmazáson keresztül valósítanak meg. 

Tehát a logisztikai folyamatok a gyártótól, illetve szolgáltatótól haladnak a vásárló vagy az értékesítési hely irányába. 

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Lássuk, milyen logisztikai elemek vannak a hátterébe annak, amikor interneten leadsz egy megrendelést egy új futócipőre! 

  • A gyár már korábban beszerzett minden olyan alapanyagot, textíliákat, gumit, habszivacsot, amik a termék előállításhoz szükségesek. 
  • A nyersanyagokat fuvarozó cégek szállították a termelés helyére, hogy a megfelelő időben, megfelelő mennyiségű alapanyagból, meghatározott minőségű termék legyen előállítható. Illetve biztosított legyen a folyamatos ellátás. 
  • A gyártáshoz szükséges gépeket szintén be kellett szereznie a vállalatnak. A munkaerő felvétele, a gyárba történő utaztatása, vagy a napi étkeztetésük biztosítása szintén logisztikai megoldásokat kívánt meg.
  • Az elkészült cipőket raktárakba, később pedig a forgalmazást végző márkaboltok vagy sportszeráruházak polcaira is el kellett juttatni. 
  • A marketing- és reklámtevékenységek hatására a fogyasztó megismeri a terméket és dönt a vásárlásról. 
  • A leadott megrendelést szoftverek és ügyfélszolgálati munkatársak feldolgozzák. 
  • A kézbesítést pedig csomagszállító szolgáltatást biztosító cégek végzik el. Az áhított sportszert pedig átveheted otthonodban vagy egy csomagponton is.  

Mi történik akkor, ha nem megfelelő a termék? Ezt a problémát a fordított logisztika oldja meg.

A fordított logisztika

Mint neve is utal rá a fordított logisztika során termék a gyártóhoz kerül vissza a fogyasztótól vagy az üzletekből. A folyamat számos területen alkalmazható, és megfelelően kidolgozva költséghatékonyabbá teheti az előállítást is. Emellett környezetbarát és fenntartható megoldást is biztosít.

A gyártóhoz visszakerülhetnek a csomagolásból származó hulladékok, a gyári hibás, vagy régi termékek. A visszavett termékeket megfelelő szervezéssel vissza tudják juttatni az ellátási láncba. A hibás alkatrészek cseréjével újra értékesíthetővé válhat egy visszaküldött műszaki termék. Olyan csomagolóanyagok, mint az üveg kiválóan alkalmasak arra, hogy megtisztítva ismét a gyártási folyamat részeivé váljanak. A fordított logisztika során kerülnek vissza a gyártókhoz az italos üvegek, amelyeket megtisztítva ismét felhasználhatnak. Hasonlóan működik az irodaházakban a palackos vizek szállítása és cseréje is.

Milyen esetekben alkalmazható fordított logisztika?

Az inverz logisztika egyre inkább a cégek látóterébe kerül. A szigorodó környezetvédelmi előírások mellett a termelés költségeinek csökkentése is sürgetőbbé teszi a folyamat bevezetését. 

Ez a logisztika olyan esetekben alkalmazható eredményesen, ahol a termék újrahasznosítására lehetőség van. Az elektronikai eszközökből értékes anyagok, például fémek nyerhetőek ki, amelyeket új termékek előállításához használhatnak. Környezetvédelmi szempontoknak való megfelelés is egyre fontosabb szempont. Számos országban kötelezik a gyártókat, hogy a régi, működésképtelen műszaki cikkeket, háztartási gépeket elszállítsák, ha a vevő új terméket vásárol. Az újrahasznosítással csökken a környezetre gyakorolt káros hatás, és egyes alapanyagok beszerzése olcsóbbá válhat. 

Vevőelégedettség és fordított logisztika?

Számos lehetőséget kínál marketing szempontból is az inverz logisztika. A környezettudatos vásárlók is egyre inkább odafigyelnek és elvárják a környezetbarát megoldásokat. Jól kommunikálható a zöld logisztika is ilyen szempontból. A kisebb károsanyag-kibocsátással rendelkező gépjárművekkel való fuvarozás vagy a szállítási utak optimalizálása minimalizálják a légszennyezést. Ezeket a megoldásokat egyes hatóságok tanúsítványokkal ismerik el, amelyek szintén jó reklámot jelentenek egy vállalatnak.

A működésképtelen termékek elszállítása, a csomagolóanyagok újrahasznosítása és a zöld logisztikai alkalmazása mind növelheti a vásárló bizalmát a cég iránt. A fordított logisztika további lehetőség a vásárlóval való kommunikációra is; vásárlási szokásainak megismerésére, amely érékes információkkal szolgálhat a disztribúcióhoz. Javíthat a márkához való hűségen is ez a fajta kapcsolattartás.

Az inverz logisztika tehát számos pozitív hatást jelenthet egy vállalat életébe. Nem a hulladékok kezelésének terhét kell látni ebben a folyamatban. Sokkal inkább az olcsó nyersanyagforrást, a jól kommunikálható zöld- és környezetbarát eljárásokat. Hiszen a jól megtervezett folyamatokkal és marketinggel nem csak a gyártás tehető olcsóbbá. A vásárlók bizalmának elmélyítésével extra profit is realizálhatóvá válik.