A gyerek viselkedése olyan, ahogyan a szülő neveli! Ezekre a dolgokra érdemes figyelni!

Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének és bizony sok esetben elvégzünk olyan dolgokat is a gyerekeink helyett, amit nem lenne szabad azért, hogy az iskolában sikeresebbek legyenek.

Bármennyire is szeretnénk segíteni, ne feledjük, a gyerek meg kell tanulja már kicsi korában az önállóságot és a felelőségvállalást.

A pszichológusok szerint van hat fontos dolog, amit semmiképp se végezzünk el az iskolás gyerekeink helyett, ha nem szeretnénk, hogy a gyerekünk passzív és döntésképtelen legyen.

Ma erre a hat fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmeteket

 1. Ne csináljuk meg a gyerek leckéjét

Ha a gyerek segítséget kér a házi feladat elvégzéséhez, akkor találjunk egy olyan módszert, amivel rávezetjük a megoldásra, de ne csináljuk meg helyette a leckét. A gyerek meg kell oldja egyedül a feladatokat, ki kell javítsa a hibákat, akkor is, ha ez a számára egy kissé megterhelő. Ha egy anya elvégzi a gyerek helyett ezeket a feladatokat, akkor a gyerek azt fogja érezni, hogy semmi értelme nincs, hogy ő gondolkodjon a megoldáson, mert úgyis van aki megoldja helyette.

2. Ne a szülő válassza ki a gyerek barátait

A szülőknek nagyon könnyű megbarátkozni egy másik családdal, hiszen amíg elfogyasztanak egy csésze teát vagy kávét, addig a gyerekek játszanak. Mi történik akkor, ha a gyerek nem akar a másik gyerek barátja lenni vagy nem egyeznek egymással?
Engedjük meg a gyerekeinknek, hogy kiválasszák a játszótársaikat.

3. Ne szóljunk bele a gyerekek között fellépő konfliktusokba

Amikor egy szülő azt látja, hogy a másik gyerek csúnyán bánik az ő gyerekével, akkor mindjárt közbe akar szólni. Vegyünk erőt magunkon és ne szóljunk bele a gyerekek dolgaiba. A gyerek meg tudja oldani a kisebb konfliktusokat. Ha pedig nem tudja megoldani, akkor meg kell tanítsuk erre.

4. Ne takarítsunk a gyerek szobájában

A gyerekek is azt szeretik, ha meg van a saját terük, ahol azt csinálnak amit akarnak. Ne rontsunk be a gyerek szobájába csak azért, hogy összeszedjük a játékokat, mert ezzel a lustaságra neveljük a gyereket. Tanítsuk meg a rendrakásra és arra, hogyan vigyázzon a ruháira, így sokkal könnyebb dolgunk lesz nekünk is és a gyereknek is takarításkor.

5. Ne válaszoljunk a gyerek helyett

Amikor egy gyerektől megkérdezi valaki, hogy hány éves és az anyuka válaszol, hogy mi már 12 évesek vagyunk… Hogyan fog kialakulni a gyerekben az önállóság és a felelősség tudat, ha mi válaszolunk helyette? Mi több a pszichológusok véleménye szerint, ha egy szülő így viselkedik, azt jelenti, hogy mindig ellenőrizni akarja a gyereket, de vajon meddig?

6. Ne válasszunk a gyereknek különórákat iskola után.

Sok szülő azon a véleményen van, hogy majd a gyereke el fogja azt érni, amit neki nem sikerült elérnie gyerekkorában. Pl. egy anyuka azt mondja, egész életemben arról álmodoztam, hogy táncosnő legyek, a lányom táncórákra fog járni. Nem helyes ez a hozzáállás a szülő részéről, mert a gyereket nem engedjük dönteni. Kérdezzük meg a gyereket, hogy ő mit akar, mit szeretne tanulni.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekünkből felelősségteljes felnőtt legyen, akkor tartsuk be a fentiekben említett szabályokat.