Tegnap este csemegeuborka volt a program

Az uborkát több vízben átmostam, a 2. vízben ronggyal átsúroltam egyesével, hogy leszedjem a tüskéit, a harmadik vízben egyesével tisztára mostam. Különválogattam méret szerint, levagdostam a végeiket.

Eközben az üvegeket, csavarokat a mosogatógép kimosta. Az üvegeket még egy hideg vízben átlögyböltem, hogy ne maradjon mosószermaradvány véletlenül sem bennük. Egy üveg aljára 4 szem megmosott feketeborsszemet, 1 nagyobb babérlevelet tettem, majd oldalukra fordítva belefektettem az uborkákat, méret alapján illesztve, tetejére keresztben a kicsiket, közé kaporszárakat. 8 üveg lett.

Felöntőlevet készítettem, 3 dkg jód nélküli, csomósodásgátló nélküli asztali só, 2 dl 10%-os ecet, 10 szem Süssina édesítő tabi, 1,5 liter hideg víz. 2,5 gr Na-benzoátot feloldottam fél deci forró vízzel, beleöntötem. A felöntőlevet az uborkára öntöttem, az üveg nyakáig, beáztatott celofán, csavar rá, dunsztba tettem. Amikor az üvegben is forrt a cucc, kiszedtem. Kihűlve mehet a polcra

És ez ropogós marad? Mennyi ideig volt a dunsztban? Az azt jelenti hogy forrásban lévő vízben?
Igen, úgy marad ropogós, ha nagyon keveset forr. Ahogy a víz felforrt körülötte, még kb. 10 perc. Utána vettem is ki, nem a vízben hűlt ki.

Éva: – Én ugyan befőzőautomatával készítem, de nagyon jól leírtad az előkészítést. Tényleg ezen áll, vagy bukik minden befőzés, hogy tiszta- e az üveg, tiszta, ép-e az alapanyag.
Recept: 3 l víz, 4 dl 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 2 ek.asztali só. Ezzel felöntöm és 85 fokon 30 perc alatt elkészítem.

Zsuzsa: – Üvegbe 2-3 babérlevél, majd az uborkákat szorosan az üvegbe. Ekkor felönteni sima vízzel. Vizet visszaönteni egy fazékba. Ahány liter a víz, annyi csapott evőkanál jódmentes só. A cukrot és az ecetet én nem mérem, szájíz szerint csinálom. De savanyúbbnak kell legyen, mint amilyenre szeretnéd az uborkát, hisz sokat felvesz az uborka. A levet felforralni, majd forrón ráonteni az uborkára, megismételni mégegyszer, szintén forrón. Az üvegekbe mustármag, szemesbors, szemes kömény esetleg torma kerül. Amikor másodjára is raöntöm a forró levet, egy késhegynyi szalicilt rá. Lezárni és szárazdunsztba kihülésig.

Svéd uborka saláta télire
2,5 kg uborka
0,5 kg hagyma
3dl víz
3dl cukor
2dl 10% ecet
0,5dl só
2tk mustármag
1/2tk nátriumbenzinát
1/2tk borkén
Uborkát,hagymát mostam és szeleteltem. Vízben a többi hozzávalót összekevertem és ráöntöttem a zöldségekre,majd jól összekevertem. Egy éjszakát kell állni hagyni és másnap mehetnek az üvegbe.
Szerintem nagyon finom lett 😉

Csemegeuborka bonduelle módra 18 üveghez:

 • 6 kg uborka

Felöntőlé /összesen 4,5 liter/:

 • 3,4 liter víz
 • 1,1 liter 10%-os ecet
 • 18 teáskanál só
 • 36 evőkanál cukor

Összekeverni és hagyjuk állni.

Üvegenként

 • 1 szál kapor
 • 1 babérlevél
 • 1/2 mokkáskanál egész bors
 • 1/2 mokkáskanál egész kömény
 • 1/2 mokkáskanál egész mustármag
 • 1/2 mokkáskanál egész koriander mag

Az uborkákat alaposan megmossuk, meg is súroljuk, hogy ne maradjon homokos.
Az üvegeket megtöltjük a fűszerekkel, majd az uborkával rendkívül szorosan / nem szabad felúszniuk/. Ráöntjük a felöntőlét. Automata 80/30 de lábasban gyöngyöző vízben is dunsztolhatjuk 30 percig.
Kb. 3 hónap múlva bontható, érnie kell,addig ecetesnek tűnhet.vegekbe, rá a felöntőlé. 85 fok, 30 perc az automatába, ha nincs, akkor lábasban gyöngyözve főzzük.

Eva Fazekas konyhájából!