Anya idefekszel mellém pár percre? Mi is az, ami igazán fontos

Elgondolkodtatok már egyszer is azon, hogy a gyerekeink miért nem akarják az idejüket velünk tölteni? Lehet, hogy azért mert amikor kicsik voltak mi nem találtunk elég időt arra, hogy mellettük legyünk, pedig a gyerekkor a legszebb időszak.

Ha nekünk fontosabbak a mindennapi gondjaink mint az, hogy az időnket a gyerekeinkkel töltsük, akkor nem áll jogunkban a későbbiekben azt kérni tőlük, hogy figyeljenek ránk. Egy gyerek megszületése és ellátása nem csak azt jelenti, hogy tanítjuk. A gyerekeknek nem oktatásra van szükségük, hanem szeretetre.

A mai történetünk a következő:

A gyerekeim minden este mellettem akarnak feküdni, mert szeretnek az anyjuk mellett lenni.

A gyerekeim 10- 7, 6 és 4 évesek. A 7 éves fiam minden este azt kéri, hogy feküdjek mellé, én pedig elkeseredett vagyok, mert a legtöbb este ezt válaszoltam neki: „Csak egy percre édesem, s testvéreidre is figyelnem kell és még a konyhában is dolgom van. Be kell fejezzem a munkahelyemre készült tervet, és apuval mi még nem is vacsoráztunk. ”

Bármilyen okot találva, mindig azt mondjuk a gyerekeknek ” Csak egy percre, mert vannak fontosabb dolgok.”
Tudom, hogy nem lehetünk mellette egész éjszaka, pedig a gyerek elvárná ezt, ugyanúgy mint a többiek.” Add oda az egyik ujjad, és neki kell az egész karod.” – Ezt gondoljuk, ha lefekszünk 5 percre a gyerek mellé, akkor ő 20 percet fog kérni tőlünk. Ha 20 percet maradunk mellette, akkor 40 percet fog kérni tőlünk.

Néhány éve egy családi barátunk meghalt álmában, rá egy hétre egy másik városban játszás közben hirtelen meghalt egy kisfiú.

Most amikor a fiam azt kéri, hogy feküdjek mellé, az a legszebb pillanat, mert ő elmeséli nekem mindazokat a dolgokat amit más gyerek esetleg nem mesél el az édesanyjának:
– azt mondták nekem, hogy aranyos voltam ma.
– ma volt egy felmérő matekórán és én kaptam a legjobb jegyet. Én tanultam és sikerült.
– hiányzik a kutyám. Szerinted mikor tudunk másikat venni?
– anya emlékszel amikor azt mondtad, hogy segítenem kell az öcsémnek ,amikor lemaradt a futásban. Segítettem, én tényleg bátorítottam, pedig fájt a hasa a futástól. de én azt mondtam, hogy szaladhat lassabban is. Vele fogok szaladni pedig eléggé unalmas.

Mindezek a dolgok akkor történnek amikor minden dolgunkat félreteszünk és meghallgatjuk a gyerekeink mondanivalóját.
A nagymamám azt mondta, hogy addig örüljek a gyerekeknek, ameddig nekik szükségük van rám. Ő azt mondta nem érti egyes embereknek miért kell gyerek, ha nem töltenek időt velük. A nagymamám szerette a gyerekeket nevelni és azt mondta, hogy én is úgy csináljam.

A szüleim mindig emlékeztetnek arra, hogy egy idő múlva a gyerekeink már nem akarják az idejüket velünk tölteni és ez nagyon elszomorít.

De az a nap nem most van, ezért ma lefekszem a gyerekeim mellé, amikor kérik.
Amikor már nincs türelmünk, akkor csak 10 perc kell amit a gyerekeinkkel tölthetünk. Mindig meghallgatom és közben ismételgetem magamban: „Ma te vagy a legfontosabb nekem.”

10 év múlva ezek a szavak visszafordulnak, amikor a gyerekem 17 éves lesz és én azt fogom kérni tőle, hogy töltsön egy kis időt velem, akkor ő meg fogja azt tenni.